Poljski svještenici imaju ljubavnice i vanbračnu djecu

Oko 12 odsto poljskih katoličkih sveštenika ima stalnu ljubavnicu a između 10 i 15 odsto njih iz raznih veza sa ženama i vanbračno dijete.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 10:54h

Polovina sveštenika Poljske katoličke crkve oberučke bi prihvatila ukidanje celibata a najmanje 10 do 15 odsto njih već ima dijete, pokazala su istraživanja. Ponegdje čak postoje fondovi za isplatu alimentacije djeci sveštenika.

"Celibat označava stanje kada neko nije u braku a to nije isto što i seksualno uzdržavanje. Zato može da se kaže da svještenici koji žive sa ženama ne krše zakletvu koju su dali Crkvi", naveo je ironično sociolog Juzef Banjak sa Univerziteta Adama Mickjeviča u Poznanju za nedjeljnik Pšekruj, opisujući logiku kojom se rukovode poljski svještenici koji ne odustaju od seksa.

Najnovije istraživanja profesora Banjaka pokazalo je da više od polovine poljskih sveštenika smatra da celibat treba ukinuti, te da žele porodicu - ženu i djecu, svaki treći anketirani sveštenik priznao je da povremeno ulazi u veze bez obaveza sa ženama.

Oko 12 odsto poljskih katoličkih sveštenika ima stalnu ljubavnicu a između 10 i 15 odsto njih iz raznih veza sa ženama i vanbračno dijete.

Poljska katolička crkva tvrdi da ne vodi nikakve statistike o svojim svještenicima koji se ogreše o celibat, ali biskup Taduš Pjeronek potvrdio je da takvih slučajeva ima a da ponegdje postoje i specijalni fondovi za isplatu alimentacije djeci čiji očevi su svještenici.

Bonus video: