Odloženo suđenje Juliji Timošenko

Početak suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko je danas odloženo zbog angažoanja novog advokata i nepoštovanja sudije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 16:52h

Današnji početak suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko odložen je nakon što je Timošenko angažovala novog advokata i odbila da ustane pred sudijom.

Timošenko, kojoj prijeti 10 godina zatvora ako je proglase krivom, odbacila je cijeli slučaj nazvavši sve "lažnim suđenjem" kojim diriguje predsjednik Viktor Janukovič kako bi se riješio glavnog političkog protivnika.

U svom prepoznatvljivom stilu Timošenko je održala predavanje sudiji Rodionu Kirejevu iz kaznenog prava, odbivši da ustane dok mu se obraćala, nazvavši čitavo suđenje "farsom".

"Je li ovo pravda? Ne, ovo nije pravda", rekla je Timošenko nakon što je sudija odbio njen predlog da dobije dodatnih mjesec dana kako bi njen novi advokat proučio spise, prenose agencije.

Osobe bliske Juliji Timošenko smatraju da je sud neće osuditi na zatvorsku kaznu, već eventualno na uslovnu, uz moguću zabranu kandidovanja na budućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost zbog "selektivne pravde" u Ukrajini

Bonus video: