U APOTEKU PO CIGARE

Na Islandu ubuduće cigarete samo na recept?

Ako islandski parlament prihvati zakonsku inicijativu o pušenju o kojoj se upravo raspravlja, stanovnici te države mogli bi ubuduće dobiti cigarete jedino u apoteci i to na recept.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 16:02h

Zakonski predlog koji razmatra islandski parlament predviđa da se pušenje proglasi zavisnošću, a to znači da će se prema pušačima odnositi kao prema bolesnicima koji imaju obavezu da redovno posjećuju doktora. Cigarete će dobijati u apoteci, prenosi austrijski Der Standard pisanje islandskog lista Frettabladid.

U skladu sa predlogom, doktori bi pušače-pacijente podsticalii na prestanak pušenja i slalii ih na seanse odvikavanja, a ako to ne pomogne, propisivali bi im cigarete.

Iako bi bili proglašeni pacijentima, pušači ne bi cigarete dobijali besplatno, nego bi ih plaćali po tržišnoj cijeni, a odlazak u inostranstvo po cigarete, zbog geografskog položaja Islanda, ionako se ne bi isplatilo, budući je ta ostrvska država izolovana i udaljena od susjeda.

Turisti koji posjećuju Island već se suočavaju s rigoroznim carinskim pregledima, koji su posebno usmjereni na cigarete i alkohol.

Bivša islandska ministarka zdravstva Siv Friedleifsdotir, koja predvodi inicijativu zajedno sa zastupnicima svih pet islandskih parlamentarnih stranaka, smatra da društvo nije dovoljno svjesno rizika od pušenja i da treba da se "konačno probudi".

Borba protiv pušenja na Islandu traje već godinama. Prema istraživajima 1991. na Islandu je pušilo 30 posto stanovnika dok ih danas samo oko 15 posto uživa u duvanskom dimu. Ovakvom smanjenju broja pušača su doprinijela i višestruka povećanja poreza na duvan kao i finansijska kriza koja je pogodila mnoge Islanđane.

Kutija cigareta na Islandu danas košta 5,41 eura.