Svjež novac za Grčku

Ministri zemalja eurozone odobrili su isplatu nove tranše kredita. Riječ je o sumi od 12 milijardi eura, koje će biti na raspolaganju prezaduženoj članici EU.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 10:40h

Atina je barem za neko vrIJeme izbJegla bankrot, piše Zidojče cajtung i prenosi izjavu njemačkog ministra finansija, kako će već na jesen moći da se vidi koliko je premijer Grčke istrajan u primjeni novih mjera štednji.

Novac je bio prijeko potreban i pošto su vlasti u Atini uspjele da izdejstvuju usvajanje neophodnih mjera štednje, finansijska pomoć EU i MMF-a obećana još 2010. stigla je na vrijeme. Da se to nije dogodilo, već polovinom ovog mjeseca Grčka ne bi više mogla da pokriva svoje rashode. Sada se postavlja pitanje da li će u praznu državnu kasu zaista stići 28 milijardi eura, koje grčka vlada od novih mjera štednje očekuje.

Isplata kredita se nastavlja, ali je sa sumom od 12 milijardi premijeru Papandreuu stiglo i upozorenje. U sprovođenju mjera štednje morate biti dosljedni. „Usvojene mjere moraju konsekventno biti realizovane“, poručio je njemački ministar Šojble i istakao kako najavljena privatizacija u toj zemlji mora da počne odmah.

Nezavisno od 12 milijardi eura koje će se na grčkim računima naći do 15. jula (8,7 obezbijediće Evropska unija, a Međunarodni monetarni fond 3,3 milijarde) ostaje otvoreno pitanje dobrovoljnog učešća privatnih kreditora, koje su zvaničnici EU pominjali. O tome će se razgovarati narednih sedmica, prenosi Zidojče cajtung i podsjeća kako bi to, srednjoročno gledano, Grčkoj moglo da obezbijedi sigurnu pomoć do 2014. godine.

U Grčkoj svi pozvani na štednju

Pomoć Grčkoj je sigurna, ministri finansija zemalja članica eurozone su u subotu dali zeleno svijetlo za isplatu novih 12 milijardi koje će Grcima omogućiti da do jeseni nastavi sa „krpljenjem kraja s krajem“.

U saopštenju objavljenom nakon „telefonske konferencije“ ministarskog zasijedanja, podsjeća se i na obim finansijske pomoći Grčkoj, čija ukupna količina ne bi smjela preći 120 milijardi eura. Doduše, o tome će se još pregovarati, kao i o eventualnom učešću privatnih povjerilaca.

Savjet ministara zemalja euro-zone koje čini 17 zvaničnika iskoristio je priliku da još jednom apeluje na sve političke činioce u Grčkoj – i to sledećim riječima: „Ministri pozivaju sve partije da podrže usvojeni plan mjera štednje“, stoji u saopštenju ministara finansija zemalja eurozone. Atina će moći da računa i na svojevrsnu tehničku pomoć, koju su ministri sinoć takođe odobrili. To prije svega podrazumijeva, podršku eksperata iz redova EU, koji grčkim ministarstvima pomažu u suočavanju sa posljedicama krize.

U Grčkoj je nakon donošenja ove odluke primjetno veliko olakšanje. Ministar finansija Evangelos Venizelos pozdravio je ovu podršku i rekao kako je od suštinskog značaja. Sada je na redu implementacije usvojenih mjera koje je grčki parlament odobrio. One moraju biti brzo i efikasno sprovedene, kako bi Grčka „korak po korak, mogla da se riješi teške finansijske krize“, navodi se u saopštenju ministra, koje prenosi FAZ.

Bonus video: