Medvedev naredio ponovni izvoz struje Bjelorusiji

Rusija je Bjelorusiji postavila ultimatum zahtijevajući od te zemlje da isplati dugovanja, prema ratama dogovorenim sa Minskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 15:31h

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je ponovno uspostavljanje isporuke električne energije Bjelorusiji, pošto je ta zemlja platila posljednji dio svog duga, saopšteno je iz kancelarije predsjednika.

"Budući da je Minsk ispunio svoje finansijske obaveze, predsjednik je naredio ponovnu isporuku električne energije bjeloruskoj strani prema postojećim sporazumima", izjavila je portparolka predsjednika Natalija Timakova.

Rusko preduzeće za izvoz i uvoz struje Inter RAO potvrdilo je da će isporuka ponovo biti ispostavljena danas.

Izvor iz Ministarstva energetike Bjelorusije juče je najavio da je Minsk Rusiji isplatio cio iznos duga za uvoz električne energije.

Rusija je Bjelorusiji postavila ultimatum zahtijevajući od te zemlje da isplati dugovanja, prema ratama dogovorenim sa Minskom.

Pošto joj nije uplaćen drugi dio duga, Moskva je u srijedu prekinula isporuke struje.

Dug Bjelorusije za uvezenu struju rastao je od marta, i dostigao je 37,1 milion eura.

Bjelorusija koja iz Rusije uvozi 12 odsto potrebne struje, u najtežoj je finansijskoj krizi od raspada Sovjetskog Saveza 1991, a nedavno je devalvirala svoju valutu što je izazvalo masovne demonstracije, paničnu kupovinu robe i dugačke redove pred mjenjačnicama.

Rusija je glavni sponzor i saveznik Bjelorusije, ali je posljednjih godina postepeno ukinula subvencije.

Prošle nedjelje Moskva je dala Bjelorusiji 800 miliona dolara hitne pozajmice, ali to je znatno manje od potreba Minska.

Bonus video: