Anglikanci preispituju odnos prema homoseksualizmu

Anglikanska crkva preispitaće svoj stav o homoseksualnim odnosima i razmotriti mogućnost da dozvoli homoseksualcima da postanu sveštenici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 13:12h

Anglikanska crkva preispitaće svoj stav o homoseksualnim odnosima i razmotriti mogućnost da dozvoli homoseksualcima da postanu sveštenici, što je tema koji već godinama razjedinjuje aglikansku zajednicu, piše u službenom dokumentu ove crkve.

"Prošlo je šest godina otkad je objavljena pastoralna deklaracija, kao reakcija na civilno partnerstvo" homoseksualaca u Velikoj Britaniji u decembru 2005., podsjeća Anglikanska crkva u saopštenju.

"Priprema tog dokumenta bila je zadnja prilika za Crkvu da se dugoročno pozabavi pitanjem homoseksualnih odnosa. Odlučili smo da je vrijeme da se preispita ta izjava", dodalje se u saopštenju.

Anglikanska crkva će odlučiti "mogu li sveštenici u civilnom partnerstvu biti izabrani na položaj sveštenika", istakao je sveštenik u Norviču Graham Džejmes koji je govorio u ime crkve.

"Deklaracija iz 2005. nije spominjala tu temu. Revizija će biti dovršena 2012. godine", a uslijediće godina konsultacija, dodao je on.

Anglikanska crkva broji približno 77 miliona vjernika u svijetu.

Bonus video: