Barozo: Poljska je evropska priča o uspjehu

Poljska je najbolje iskoristila članstvo u Evropskoj uniji, rekao je u Varšavi predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo, na dan na koji ta zemlja preuzima od Mađarske predsjedavanje Unijom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 10:02h

"Ne samo da ta zemlja nije osjetila finansijsku krizu, nego je postala jedan od generatora evropskog ekonomskog rasta", rekao je Barozo u govoru dostavljenom briselskim dopisnicima.

On je istakao da je Poljska profitirala time što je iskoristila kohezione fondove EU, "ali i od toga da u njenom susjedstvu vlada stabilnost i mir".

"Poljska je evropska priča o uspjehu", rekao je šef Evropske komisije i zaključio da je zbog toga Poljska u dobroj poziciji da izvede teške zadatke koji se sada postavljaju pred Unijom.

Jedan od takvih zadataka je dogovor o evropskom zajedničkom budžetu, koji je Evropska komisija zamislila tako da kreira nova radna mjesta i ekonomski rast,ali i solidarnost unutar Evrope, rekao je Barozo u Varšavi.

On je precizorao da su naglasci u budžetu stavljeni na obrazovanje, doškolovavanje i naučna istraživanja. "Poljska je primjer za druge", istakao je šef Evropske komisije.

"Računam na Poljsku da pokaže hrabru viziju evropejstva, ekonomskog rasta, i povjerenja u Evropi", rekao je Barozo. Čestitao je i što je Vroclav izabran za evropski grad kulture 2016. godine.

Kohezioni fondovi namijenjeni su podizanju standarda u onim zemljama EU, ili pokrajinama članica kako bi se one izjednačile sa razvijenijim dijelovima Unije.

Bonus video: