Britanska vlada zataškavala uticaj katastrofe u Fukušimi

"Moramo osigurati da antinuklearni aktivisti ne iskoriste situaciju. Moramo zauzeti teritoriju i pokazati bezbjednost nuklearne energije”.
0 komentar(a)
fukushima, Foto: Rojters
fukushima, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.07.2011. 18:32h

Zvaničnici britanske vlade su u saradnji sa nuklearnim kompanijama pravili koordinisanu PR strategiju da minimiziraju nuklearnu katastrofu u Fukušimi samo dva dana nakon zemljotresa i cunamija u Japanu i prije nego što je bio poznat obim radioaktivnog curenja.

Interni i-mejlovi u koje je londonski dnevnik „Gardijan” imao uvid, pokazuju da su ministarstva za biznis i energetiku iza kulisa sarađivala sa multinacionalnim kompanijama EDF Enerdži, Areva i Vestinghaus u pokušaju da osiguraju da incident ne podrije njihove planove za novu generaciju nuklearnih elektrana u Velikoj Britaniji.

"Ovo ima potencijal da globalno unazadi nuklearnu industriju”, napisao je jedan zvaničnik ministarstva za biznis, inovacije i vještine.

"Moramo osigurati da antinuklearni aktivisti ne iskoriste situaciju. Moramo zauzeti teritoriju i pokazati bezbjednost nuklearne energije”.

Zvaničnici su naglasili koliko je važno spriječiti da incident podrije podršku javnosti nuklearnoj energiji. Konzervativni poslanik Zak Goldsmit osudio je koordinaciju između vlade i nuklearnih kompanija koju je otkrila prepiska.

"Ne može vlada da izigrava portparola industrije i bilo bi šokantno ako su ministarstva umanjivala značaj Fukušime”, rekao je Goldsmit.

Luiz Hačins, potparolka Grinpisa, rekla je da i-mejlovi izgledaju kao „skandalozna zavjera”.

"To naglašava slijepu opsjednutost vlade nuklearnom energijom i pokazuje da se ni njoj ni industriji ne može vjerovati kada je u pitanju nuklearna politika”, rekla je Hačins.

Nesreća u Fukušimi, koju je izazvao zemljotres i cunami 11. marta, istjerala je 80.000 ljudi iz njihovih domova. Ankete su pokazale da je podrila podršku javnosti nuklearnoj energiji u Britaniji i širom svijeta, usred čega su vlade Njemačke, Italije, Švajcarske, Tajlanda i Malezije nakon nje otkazale planove za nove nuklearne elektrane.

Bonus video: