Šekspir konzumirao marihuanu i kokain?

Tokom istraživanja koje je sproveo 2001. otkriveni su tragovi kanabisa i kokaina na lulama koje su pronađene u vrtu Šekspirove kuće
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 15:20h

Kao i Da Vinčijeva Mona Liza, koja već pet vjekova pobuđuje pažnju javnosti, djelo i život engleskog barda Vilijema Šekspira ostaju i dalje za njegove stručnjake obavijeni misterijom.

Kako je zaista izgledao slavni dramaturg? Da li je on zaista autor svojih komada? Postoje li još neka njegova djela koja nisu otkrivena?

Tokom istraživanja koje je sproveo 2001. otkriveni su tragovi kanabisa i kokaina na lulama koje su pronađene u vrtu Šekspirove kuće

Antropologa i direktora Instituta za ljudsku evoluciju u Johanesburgu, Frensisa Takerija, međutim, muči pitanje sasvim drugačije prirode: da li je Vilijem Šekspir konzumirao marihuanu i kokain?

Naime, tokom istraživanja koje je sproveo 2001. otkriveni su tragovi kanabisa i kokaina na lulama koje su pronađene u vrtu Šekspirove kuće.

Južnoafrički antropolog pritom podsjeća na aluzije iz Soneta 76, u kojima se spominje termin "noted weed", što bi mogla da bude marihuana.

Šekspirova kuća

On pretpostavlja da je kanabis Šekspiru služio kao inspiracija za pisanje.

Traže dozvolu za ekshumaciju

Kako piše sajt Fluktuat, Takeri i njegov tim sada pokušavaju da dobiju dozvolu za ekshumaciju tijela pjesnika kako bi utvrdili da li je zaista uživao u ovim drogama.

Ukoliko bi to bio slučaj, navodi južnoafrički naučnik, to bi značilo da se u Šekspirovo doba u Engleskoj mogao naći kokain za koji se vjeruje da je došao tek u 19. vijeku.

Ekshumacija bardovog tijela pomogla bi da se riješe i neke nedoumice oko njegove smrti

Ekshumacija bardovog tijela pomogla bi da se riješe i neke nedoumice oko njegove smrti.

Takeri kaže da bi posmrtni ostaci (kosa, nokti i zubi) pružili podatke o uzroku smrti i potvrdili da kosti zaista pripadaju Šekspiru. Analizom malog uzorka zuba dobili bi se i podaci o njegovom načinu ishrane i eventualnom uživanju u marihuani i kokainu.

Tehnika laserskog skeniranja

On objašnjava da će se tokom ispitivanja koristiti tehnika laserskog skeniranja koja omogućava da se analize obave bez "pomjeranja kostiju" od skeleta.

Šekspir se plašio ekshumacije?

To bi se svakako dopalo i samom Šekspiru koji se očigledno plašio ekshumacije jer je na svoju nadgrobnu ploču dao da se iskleše kletva:

"Blagosloven da je onaj koji poštedi ovo kamenje, a proklet onaj koji pomjeri moje kosti".

Bonus video: