DA NE PROĐU KAO GRCI

I Italija se sprema za mjere štednje

Najžešća sporenja u kabinetu izaziva prijedlog o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za žene i smanjenje potrošnje tijela lokalne uprave.
0 komentar(a)
Italija proslava, Foto: Beta/AP
Italija proslava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2011. 08:42h

Italijanska Vlada sprema se da usvoji paket oštrih mjera štednje koje bi trebalo da zaštitite Italiju od dužničke krize, slične onoj grčkoj i eliminišu budžetski manjak.Vlada planira da uštedi 47 milijardi EUR, kako bi do 2014. godine eliminisala budžetski manjak. Većina ušteda biće ostvarena smanjenim budžetima ministarstava i tijela lokalne uprave, kao i smanjenjem poreskih olakšica za preduzeća i porodicu. Rim u ovoj godini cilja na manjak od 3,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na 4,6 odsto u prošloj godini.

Najžešća sporenja u kabinetu izaziva prijedlog o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za žene i smanjenje potrošnje tijela lokalne uprave. Tržišta i agencije za dodjelu rejtinga prate prilike u Italiji. Agencije Mudis /Moody's/ i Standard end purs /Standard & Poor's/ upozorile su da bi mogle sniziti italijanski rejting, s obzirom da Rim ne uspijeva da usvoji reforme kojima bi smanjio ogroman dug od 120 odsto BDP-a.