Hiljade radnika demonstriraju u Varšavi uoči predsjedavanja EU

"To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše: fotelje za njih, njihove poznanike i porodice", objasnili su lideri Solidarnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 13:18h

Više od 30.000 radnika i sindikalaca iz cijele Poljske demonstrira u centru Varšave protiv domaće i evropske politike pod parolom "Politika vaša, bijeda naša".

Protest samo dan prije no što Poljska sjutra, 1. jula, preuzme šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, sindikati Solidarnost žele da pokažu Evropi da Poljska koja treba da riješava probleme Unije, nije još ni izdaleka riješila svoje teškoće.

"Mi znamo da su to laži, gospodine!"

Protest je počeo rok koncertom antirežemskih pjesama iz 1980-tih godina, a sindikalni aktivisti koji su obično palili gume, sada dijele letke i nadmeću se ko će imati duhovitiji transparent.Prije koncerta na velikom ekranu kraj scene puštani su fragmenti izbornih obećanja i planova premijera Donalda Tuska uz burno skandiranje: "Mi znamo da su to laži, gospodine!".Radnici iz propalih brodogradilišta na Baltiku donijeli su na poklon premijeru pocijepane prljave gaće - kao simbol reformi njegove vlade, a za poslanike žele da ispred Sejma razmjeste 560 stolica.

"To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše: fotelje za njih, njihove poznanike i porodice", objasnili su lideri Solidarnosti.

Obećali gradskim vlastima Varšave da će ovog puta sami spremiti nered koji naprave

"Sindikati traže povećanje minimalne plate, privremeno smanjenje akcija na gorivo, više novca u Fond za zapošljavanje, veći broj korisnika socijalne pomoći i izmjene u (evropskom) klimatsko-energetskom paketu", naveo je šef Solidarnosti Pjotr Duda.Za povorkom u kojoj organizatori očekuju oko 60.000 radnika idu sindikalni aktivisti sa metlama i plastičnim vrećama jer su obećali gradskim vlastima Varšave da će ovog puta sami spremiti nered koji naprave.

Galerija

Bonus video: