Poljska sjutra preuzima predsjedavanje EU

Statistički podaci potvrđuju raspoloženost Poljske za nastavkom i ubrzanjem procesa proširenja - 74 odsto Poljaka podržava proširenje Unije na zapadni Balkan
56 pregleda 0 komentar(a)
evropska unija, Foto: Signsofthelastdays.com
evropska unija, Foto: Signsofthelastdays.com
Ažurirano: 30.06.2011. 11:32h

Poljska, koja sjutra od Mađarske preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU), kao prioritete svog mandata na čelu Unije postavila je "evropske integracije kao izvor razvoja i stvaranje bezbjedne i otvorene Evrope".

Prvo predsjedavanje Poljske, koja se EU priključila 2004. godine, biće koncentrisano na poljoprivrednu politiku, energetsku bezbjednost i novi evropski budžet za period 2014-2020. godine.

Poljska će se baviti jačanjem politike za evropsko susjedstvo, prije svega na istoku i jugu, ali će pružiti i snažnu podršku proširenju na zapadni Balkan, prenosi Tanjug.

Prema svim tim pitanjima unutar Unije postoje duboke podjele i Poljska ne očekuje da će zahvaljujući njenom predsjedavanju one biti premošćene, ali sigurno je da je ta država dobro pozicionirana da doprinese njihovom rješavanju.

Poljska će pružiti i snažnu podršku proširenju na zapadni Balkan

Prema Lisabonskom sporazumu, rotirajuće predsjedavanje je u najvećoj mjeri ceremonijalna funkcija i država koja predsjedava uglavnom je zadužena za stvaranje okvira za evropsku agendu i upravljanje sastancima Savjeta ministara EU.

Poljska pristalica "otvaranja Evrope"

Poljska predsjedavanje EU preuzima u trenutku kada jačaju zabrinutosti da bi sve izraženiji nacionalizam u nekim od država članica doveo u opasnost proces evropskih integracija, prije svega dovođenjem u pitanje dvije stvari koje mnogi smatraju najvećim evropskim dostignućima - Šengenskog sporazuma i zajedničke valute.

Za razliku od tih trendova, poljska vlada i građani su izrazito evrofilski nastrojeni i nadaju se da će tokom njihovog predsjedavanja uspjeti da stvore novi talas optimizma u evropskim poslovima.

Statistički podaci potvrđuju raspoloženost Poljske za nastavkom i ubrzanjem procesa proširenja

U skladu sa tim, Poljska je pristalica "otvaranja Evrope" i nastavka proširenja, pa se Varšava nada da će tokom njenog predsjedavanja biti okončan rad na pristupanju Hrvatske EU, što bi bila polazna tačka za brže evropske integracije ostalih država zapadnog Balkana.

Statistički podaci potvrđuju raspoloženost Poljske za nastavkom i ubrzanjem procesa proširenja - 74 odsto Poljaka podržava proširenje Unije na zapadni Balkan, dok nivo podrške za ovo u čitavoj EU iznosi 47 procenata.

U okviru priprema za preuzimanje šestomjesečnog predsjedavanja, Poljska je već u Briselu otvorila novi štab u kojem je zaposleno više od stotinu novih zvaničnika.

Bonus video: