Bjelorusija platila Rusiji dio duga za struju

Rusija je glavni sponzor i saveznik Bjelorusije, ali je posljednjih godina postepeno ukinula subvencije
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 19:50h

Bjelorusija je platila Rusiji dio duga za električnu energiju, pošto je Moskva, zbog kašnjenja isplate, svom susjedu prošle noći "isjekla struju".

U utorak je istekao rok koji je Bjelorusija imala da plati dug, a sada pošto je dio platila, očekuje se da je ruska elektro-energetska kompanija Inter RAO priključi na mrežu.

Dug Bjelorusije za uvezenu struju raste od marta, i dostigao je 37,1 milion eura.

Bjelorusija koja iz Rusije uvozi 12 odsto potrebne struje, u teškoj je ekonomskoj krizi, a nedavno je devalvirala svoju valutu što je izazvalo masovne demonstracije, paničnu kupovinu robe i dugačke redove pred mjenjačnicama.

Rusija je glavni sponzor i saveznik Bjelorusije, ali je posljednjih godina postepeno ukinula subvencije. Prošle sedmice Moskva je dala Bjelorusiji 800 miliona dolara hitne pozajmice, ali to je znatno manje od potreba Minska.

Plaćeno pola duga

U Minsku su se nastavili protesti protiv vlade predsjednika Aleksandra Lukašenka koji tom zemljom vlada već 17 godina

"Od duga Rusiji za struju od oko 37,1 miliona eura, Bjelorusija je platila ratu od 14,9 miliona eura", rekla je Ljudmila Zenkovič, portparol Ministarstva za energetiku.

Ruske novinske agencije su prenijele da je Inter RAO potvrdio prijem novca i rekao da će struja biti uključena "narednih dana".

U Minsku su se nastavili protesti protiv vlade autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji tom zemljom sa 10 miliona stanovnika vlada čvrstom rukom već 17 godina, čime je zaradio nadimak "posljednjeg diktatora u Evropi".

Oslabila podrška Lukašenku

Anketa koju je ovog mjeseca sproveo Nezavisni institut za društveno-ekonomska i politička istraživanja, kaže da je podrška Lukašenku oslabila sa 53 odsto prošle jeseni, na 29 odsto.

Do sada uhapšeno više od 450 ljudi

Demonstranti se okupljaju jednom nedjeljno, a u Minsku i drugim gradovima zbog toga je samo prošle nedjelje uhapšeno više od 450 ljudi.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će polovina uhapšenih biti upućena na odsluženje vojnog roka.

U pokušaju da ućutka protest, Vlada je danas na brzinu postavila disko-podijum na centralnom Oktobarskom trgu. Međutim, glasna muzika iz zvučnika je privukla malo ljudi.

Bonus video: