Većina Njemaca veruje u euro i zadovoljno je EU

60 odsto Njemaca vjeruje da će se euro i eurozona održati, dok njih 37 odsto smatra da će se zemlje koje su uvele euro ponovo vratiti na nacionalne valute.
0 komentar(a)
Euro, Foto: Silico
Euro, Foto: Silico
Ažurirano: 29.06.2011. 15:02h

Velika većina Nemaca vjeruje u budućnost eura i zadovoljno je sadašnjom Evropskom unijom, pa čak priželjkuju i čvršći federalni sistem, proizilazi iz istraživanja koje objavljuje časopis "Štern".

U anketi čiji će se rezultati pojaviti u jsutrašnjem broju nedjeljnika, 60 odsto Njemaca vjeruje da će se euro i eurozona održati, dok njih 37 odsto smatra da će se zemlje koje su uvele euro ponovo vratiti na nacionalne valute.

Kada je reč o tom koliko su Nemci zadovoljni sadašnjom Evropskom unijom, rezultati ankete pokazuju da 40 odsto njih smatra da stvari treba da ostanu kakve jesu, 23 odsto bi volelo da se cio sistem razvije u federalni po modelu SAD, dok se njih 33 odsto zalaže za veću autonomiju svake članice unutar Unije.

I dok 22 odsto Nemaca smatra da su procesi unutra EU uglavnom "demokratski" i da u njima u zadovoljavajućoj mjeri učestvuje i stanovništvo, tri četvrtine njih (74 odsto) smatra upravo suprotno i traži veće učešće u donošenju odluka.

Kada je riječ o situaciji u Grčkoj, 49 odsto Nemaca smatra da je "evropska ideja suviše važna" i da Njemačka treba da pomogne toj zemlji novcem svojih poreznika. Tome se protivi takođe 49 odsto Nemaca.

Bonus video: