Holanđani zabranili religiozno ritualno klanje životinja

Prema tom pravnom katu, životinje moraju prije klanja da budu omamljene, što je suprotno muslimanskim halal i jevrejskim košer propisima
0 komentar(a)
telad, mrtva telad, Foto: Beta
telad, mrtva telad, Foto: Beta
Ažurirano: 29.06.2011. 07:02h

Donji dom holandskog parlamenta izglasao je zabranu religioznog, ritualnog klanja životinja, izazvavši najoštrije protivljenje muslimanske i jevrejske zajednice u Holandiji, prenosi Rojters.

Prijedlog, koji je podnijela mala Partija za prava životinja, prva takva stranka u Evropi koja je uspjela da uđe u nacionalni parlament, prošao je glasanje u donjem domu, ali treba još da ga odobri i gornji dom da bi zakon postao pravnosnažan.

Prema tom pravnom katu, životinje moraju prije klanja da budu omamljene, što je suprotno muslimanskim halal i jevrejskim košer propisima koji nalažu da životinja tokom rituala mora da bude svjesna.

"Ovaj način ubijanja izaziva nepotrebne patnje životinjama. Vjerske slobode ne mogu da budu bezgranične", kazala je Marjane Time, predsjednica Partije za prava životinja. "Za nas, vjerska sloboda prestaje tu gde počinje patnja ljudi i životinja", istakla je ona.

U rijetkom jedinstvenom stavu, holandski muslimani i Jevreji, kojih u zemlji od 16 miliona stanovnika ima oko milion, odnosno 40.000, osudili su predloženu zabranu, tvrdeći da ona krši njihove vjerske slobode.

Prema propisima koji važe u Evropskoj uniji, životinje moraju da budu uspavane prije klanja, ali je predviđen izuzetak kada je reč o ritualnom klanju.

Ritualno klanje je već zabranjeno u Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Švajcarskoj.

Bonus video: