Island počeo pregovore o pristupanju EU

Island je otvorio četiri od tridesetak poglavlja u pregovorima sa EU i već je zatvorio dva, rekao je šef islandske diplomatije Osur Skarfedinson.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 19:16h

Island, kandidat za članstvo u Evropsku uniju, otvorio je četiri, a odmah zatvorio dva prva, za sve kandidate neproblematična poglavlja pregovora, Nauka i istraživanje i Nauka i kultura.

Time, tačno godinu nakon što su toj zemlji na krajnjem sjeveru Evrope, otvoreni pregovori, počinje stvaran posao pregovora između Rejkjavika i Brisela.

U ovih godinu dana, Island i EU preduzele su dubinsku analizu legislative kandidata u odnosu na EU, legislativu prema područjima, koja poslije čine pregovaračka poglavlja.

Taj postupak analize ili skrining pokazao je da je Island u potpunosti usklađen sa jednom trećinom evropske legislative. Sa drugom trećinom je djelomično usklađen. Samo jedna trećina je posve neusklađena sa evropskim zajedničkim zakonodavstvom ili akijem komuniter.

Island već jeste u nekim segmentima Evropske unije, u Evropskom ekonomskom prostoru, a potpisnik je i član Šegnenskog ugovora.

Uz to, to je posve demokratska zemlja, šta sve čini pregovore s njima drugačijim nego sa balkanskim kandidatima.

Island ipak ima veliku brigu, a to je ribarstvo. To će sigurno da bude centralno i suštinsko pitanje islandskih pregovora.

Naime, ribarska politika Evropske unije je centralizovana, a to znači da se vodi iz Brisela, i da su zemlje članice prenijele taj dio suvereniteta.

Ta centralizovanost pogotovo je vidljiva na sjeveru Evrope, jer su sjeverna mora "podijeljena u parcele" na kojima postoji pravo izlova.

Island, kojemu je ribarstvo glavna privredna grana, ne želi oko ovog pitanja da pravi mnogo kompromisa.

"Island planira da samo o ribarstvu pregovara vrlo dugo - koliko treba", rekao je Osur Skarphedinson islandski ministar inostranih poslova.

Sva druga poglavlja planiraju da otvore i zatvore relativno brzo.

Ali, za to namjeravaju da se bore, tako da će Crna Gora, kad započne pregovore, zapravo neko vrijeme pregovarati paralelno sa tom malom sjevernom evropskom zemljom.

Bonus video: