U vrtiću u Švedskoj nema granice među polovima: Ne koriste riječi "on" i "ona"

Školica je otvorena prošle godine sa zadatkom da se razbiju predrasude koje se tiču uloge polova
88 pregleda 0 komentar(a)
vrtić, Foto: CNN
vrtić, Foto: CNN
Ažurirano: 27.06.2011. 12:01h

U jednom stokholmskom vrtiću vaspitači ne koriste riječi "on" ili "ona" kako bi se njegovala jednakost među polovima od najranijeg detinjstva.

Zaposleni u vrtiću "Egalija" pažljivo biraju boje, vrste igračaka i knjiga da se kod mališana ne bi razvili polni stereotipi, piše CNN.

Školica je otvorena prošle godine sa zadatkom da se razbiju predrasude koje se tiču uloge polova, a to je okosnica nastavnog programa za djecu u predškolskom uzrastu.

Zaposleni imaju zadatak da razbiju predrasude koje se tiču uloge polova

“Društvo očekuje da djevojčice budu slatke, lijepe i ljupke, a dječaci muževni, grubi i društveni. Naš vrtić im pruža fantastičnu priliku da budu šta god hoće”, priča Dženi Džonson, 31-godišnja vaspitačica.

Nema Snežane, Pepeljuge...

U ovom vrtiću djevojčice i dječaci se zajedno igraju kuvanja plastičnim šerpama i tanjirićima, ali se u neposrednoj blizini nalaze lego kocke kako se ne bi pravila mentalna barijera između kuvanja i gradnje.

I djevojčice i dječaci se igraju "kuvanja" (ilustracija)

U skoro svim knjigama među "glavnim junacima" su gej parovi, samohrani roditelji i usvojena djeca. Nema "Snežane", niti "Pepeljuge".

Vaspitači dobijaju i prijetnje

Direktorka Lota Rajalin kaže da su metodi ovog zabavišta naišli na oprečna reagovanja nekih segmenata društva kao i da osoblje dobija pretnje od rasističkih grupa koje se bune što se djeca igraju crnim lutkama.

Ali dodaje da za upis u njihovu ustanovu postoji dugačka lista čekanja, i da je samo jedan par ispisao svoje dijete.

Bonus video: