kriza nije problem

Planiraju da potroše 300 miliona eura za novo sjedište EU

Britanski premijer Dejvid Kameron se zapitao šta fali postojećoj zgradi. „Mikrofoni rade, ima puno prostora, a ni hrana nije loša. U čemu je problem?“
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 09:08h

Britanski premijer Dejvid Kameron oštro je kritikovao izgradnju zgrade u Briselu koja će biti novo sjedište samita Evropske unije, objavili su britanski mediji.

Nova zgrada, nazvana Europa, od ekološkog stakla i čelika, koja bi služila kao lampa po noći, nalazi se pored stare i trebalo bi da bude završena 2014. godine.

Kameron je kritikovao rasipništvo briselske elite nakon što je dobio brošuru koja promoviše novu zgradu Evropskog savjeta, koja bi trebalo da košta 300 miliona eura.

To je ogromna frustracija

Brošura je podijeljena šefovima država ili vlada EU tokom večere na samitu u Briselu u četvrtak, dok se Evropa suočava sa jednom od najtežih kriza u istoriji usred prognoza o bankrotu Grčke i potencijalnom kraju jedinstvene valute – euro.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompij otvorio je večeru podjelom brošure. S obzirom na to da je EU naredila Grčkoj da smanji javnu potrošnju za milijarde eura i dok se sama bori da obezbijedi paket pomoći od 100 milijardi za tu zemlju, Van Rompijeva brošura je naišla na snažne kritike.

„Premijer smatra da to nije dobro procijenjeno,“ kazao je izvor iz Dauning strita. „Poreski obveznici nam neće zahvaliti na tome što ih podsjećamo koliko ona košta.“

Na konferenciji za novinare nakon samita EU, Kameron je rekao: „Ja sam praktična, pozitivna osoba. Ali, kada vidite da se dijeli brošura o nekoj velikoj zgradi za Evropski savjet, to je ogromna frustracija. Pitate se da li te institucije zapravo shvataju kroz šta svaka zemlja mora proći dok krešemo budžete i sređujemo finansije.“

Skuplje bi bilo odustati

Kameron se takođe zapitao šta fali postojećoj zgradi. „Mikrofoni rade, ima puno prostora, a ni hrana nije loša. U čemu je problem?“

Jedna Van Rompijeva saradnica je rekla da je odluka o novoj zgradi donesena prije krize i da bi sada bilo skuplje odustati nego završiti izgradnju.

Kazala je da stara zgrada, u kojoj se sada održavaju sastanci, nikad nije bila predviđena za tu namjenu jer su prethodni samiti EU održavani u nekoliko evropskih gradova, ne samo u Briselu.

Jedan zvaničnik je takođe istakao da je sada kada Savjet EU ima svog predsjednika, Van Rompija, i šeficu diplomatije Ketrin Ešton, potreban dodatni prostor.