Dogovoreno suzbijanje špekulacija na tržištu hrane

Ta tema je i dalje aktuelna nakon što je novi rast cijena hrane početkom godine, kako smatraju stručnjaci, inicirao nemire u okviru "arapskog proljeća".
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 16:01h

Ministri poljoprivrede članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i onih s ubrzanim rastom (G-20) su na sastanku u Parizu postigli dogovor o mjerama za ograničavanje tržišnih špekulacija odgovornih za nagli rast cijena hrane, koji je pogodio potrošače i izazvao nemire u nekim zemljama svijeta.

"Danas je sjajan dan. Postigli smo istorijski sporazum", izjavio je francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Maire nakon sastanka organizovanog u sklopu predsjedavanja njegove zemlje grupom G-20, prenio je AFP.

Njegov američki kolega Tom Vilsak, rekao je da dogovor predstavlja historijski važan korak u borbi protiv velikih izazova u vidu gladi i značajnih oscilacija cijena prehrambenih proizvoda.

Međunarodni sistema za informisanje poljoprivrednog tržišta

Sporazum koji su postigli ministri poljoprivrede G-20 također predviđa osnivanje međunarodnog sistema za informisanje poljoprivrednog tržišta ili skraćeno AMIS, kazao je Vilsak.

Američki ministar je dodao da će bude ili u potpunosti podržan i korišten, spomenuti sistem za informisanje doprinijeti smanjenju divljanja cijena na tržištima poljoprivrednih proizvoda putem poboljšanja informisanosti o proizvodnji i cijenama.

U konačnoj verziji sporazuma se ne navodi da je, kao što mnogi stručnjaci tvrde, prerada poljoprivrednih proizvoda u biogorivo doprinijela poskupljenju hrane, već se samo apeluje da istraživanja na tu temu budu obimnija.

Članice G-20 obećale su da će ograničiti velike oscilacije cijena na tržištu poljoprivrednih proizvoda, na što ih je natjerala kriza iz 2007. i 2008. godine. Tada je došlo do naglog poskupljenja hrane i do nemira u nekim zemljama, što je pripisano špekulacijama na tržištu.

Ta tema je i dalje aktuelna nakon što je novi rast cijena hrane početkom godine, kako smatraju stručnjaci, inicirao nemire u okviru "arapskog proljeća".

Bonus video: