ruski darovi

Moskva dala kredit Bjelorusiji, pa im isključila struju

Ruska elektroprivreda tvrdi da Bjelorusija duguje Moskvi oko 1,5 milijardi rubalja (više od 37 miliona eura). Isporuke električne energije iz Rusije podmiruju 12% bjeloruskih potreba
0 komentar(a)
rusija, ruska elektrana, Foto: RIA Novosti
rusija, ruska elektrana, Foto: RIA Novosti
Ažurirano: 26.02.2019. 09:44h

Antikrizni fond Evroazijske ekonomske zajednice (EvrAzES), pod kontrolom Rusije, dao je juče Bjelorusiji prvu tranšu kredita od 800 miliona dolara, a samo nekoliko sati kasnije Moskva je saopštila da prekida snabdijevanje te bivše sovjetske republike električnom energijom zbog neplaćenih računa.

Kako je naveo Rojters, ruski ministar finansija Aleksej Kudrin objavio je dobru vijest o kreditu, saopštivši da je Bjelorusija, koja se bori sa teškom finansijskom krizom, ispunila svoje obaveze i da je 800 miliona dolara – što je prva tranša kredita od 3 milijarde dolara – na putu za Minsk.

„Bjelorusija je ispunila formalne obaveze juče, a danas je novać već poslat“, kazao je Kudrin novinarima.

Pokvarili im slavlje

Međutim, ruska elektroprivreda InterRAO je pokvarila momenat saopštivši da će u srijedu zaustaviti isporuke struje Bjelorusiji jer Minsk još uvijek nije platio ogromne račune iz marta i aprila.

„Naši bjeloruski partneri ne mogu da ispune svoje obaveze i mi ne možemo da im isporučujemo energiju na našu štetu. Stoga je donijeta odluka da republici Bjelorusiji u potpunosti stopiramo isporuke električne energije od 22. juna“, kazao je portparol kompanije InterRAO Anton Nazarov. „Ovdje želimo da budemo apsolutno jasni – ukoliko platite ujutru, roba će vam biti dostavljena uveče .“

Ruska elektroprivreda tvrdi da Bjelorusija duguje Moskvi oko 1,5 milijardi rubalja (više od 37 miliona eura). Isporuke električne energije iz Rusije podmiruju 12% bjeloruskih potreba.