Krajem nedjelje zeleno svijetlo Hrvatskoj za pristup EU

Zemlje članice još treba da se dogovore o nadzoru - kako Hrvatska ispunjava obaveze koje je preuzela, i to u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u članstvo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 13:01h

Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji izjavio je u Luksemburgu da očekuje da će zemlje članice EU usaglasiti posljednje pojedinosti oko završetka pregovora s Hrvatskom i da će sastanak Evropskog savjeta krajem nedjelje biti izuzetno važan za Evropu i Hrvatsku.

Martonji je govorio uoči sastanka ministara spoljnih poslova i ministara za evropska pitanja zemalja članica EU u Luksemburgu na kojem će biti riječi i o završetku pristupnih pregovora sa Hrvatskom.

"Pomirili smo dvije stvari - stvorili uslove za širenje (EU) i omogućili da Hrvatska potencijalno bude uspješna, a istovremeno smo postigli da se spriječi mogućnost da dođe do popuštanja u reformskim naporima", rekao je Vokije

Evropski zvaničnici bi trebalo da "daju zeleno svijetlo" Hrvatskoj za pridruživanje Uniji na samitu u četvrtak i petak, 23. i 24. juna, u Briselu. Tada treba da bude donijeta odluka o završetku pristupnih pregovora do kraja ovog mjeseca i o potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine.

Na kraju tog procesa Hrvatska će postati 28. članica EU što se očekuje do 1. jula 2013. godine.

Zemlje članice još treba da se dogovore o nadzoru - kako Hrvatska ispunjava obaveze koje je preuzela, i to u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u članstvo.

Ministar Francuske za evropske poslove Loran Vokije izrazio je zadovoljstvo što je ideja njegove vlade o nadzoru ispunjavanja obaveza od zaključenja pregovora do ulaska u članstvo naišla na dobar prijem kod ostalih zemalja članica.

"Pomirili smo dvije stvari - stvorili uslove za širenje (EU) i omogućili da Hrvatska potencijalno bude uspješna, a istovremeno smo postigli da se spriječi mogućnost da dođe do popuštanja u reformskim naporima", rekao je Vokije.

Vokije je rekao da je Francuska vrlo zadovoljna razvojem pregovora s Hrvatskom.

Državni sekretar Njemačke za evropske poslove Verner Hojer istakao je da nadzor omogućava donošenje određenih mjera, ne dovodeći u pitanje ulazak Hrvatske u EU.

Poljski ministar za evropske poslove Mikolaj Dovgilevič čija će zemlja predsjedavati Unijom u drugoj polovini godine, rekao je da očekuje potpisivanje pristupnog sporazuma do kraja godine.

Komesar za širenje EU Štefan File rekao je da će Hrvatska biti pod "specifičnim nadzorom" - svakih šest mjeseci provjeravaće se sprovođenje obaveza, prenosi agencija Frans pres.

Bonus video: