Knjige iz Britanske biblioteke uskoro na Guglu

“Do sada smo uspjeli da digitalizujemo samo manji dio naše zbirke. Preostaje nam još veliki posao", rekla je direktorka biblioteke Lin Brindli
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 14:40h

Monografija o prepariranom nilskom konju, udžbenik engleskog jezika iz 18. vijeka za danske mornare i opis prve motorizovane podmornice samo su neke od 250.000 knjiga koje će biti dostupne na internetu zahvaljujući postignutom sporazumu između Gugla i Britanske biblioteke.

Na osnovu tog sporazuma, korisnici interneta će moći da listaju, čitaju, pretražuju, preuzimaju i kopiraju na hiljade tekstova objavljenih izmedju 1700. i 1870. godine.

Cilj Britanske biblioteke je da do 2020. godine u digitalnoj formi učini dostupnim svojih 14 miliona knjiga i milion časopisa.

“Do sada smo uspjeli da digitalizujemo samo manji dio naše zbirke. Preostaje nam još veliki posao", rekla je direktorka biblioteke Lin Brindli.

Sporazum sa Guglom, u okviru kojeg će u naredne tri godine biti digitalizovano 40 miliona stranica, omogućiće onlajn istraživačima uvid u rijetko dostupna djela nastala u doba društvenih, političkih, naučnih i tehnoloških promjena koje su se dogodila u doba Prosvetljenja, industrijske revolucije i američkog rata za nezavisnost.

Cilj Britanske biblioteke je da do 2020. godine u digitalnoj formi učini dostupnim svojih 14 miliona knjiga i milion časopisa

Piter Baron, portparol evropskog Gugla, odbio je da kaže koliko će realizacija ovog projekta koštati, navodeći samo da je riječ "o pozamašnoj sumi".

Gugl je dosad digitalizaovao 13 miliona knjiga na osnovu sličnih ugovora sa više od 40 biblioteka širom svijeta.

Njegov plan da na Internet postavi milione knjiga čija su autorska prava još uvek zaštićena osujetila je izdavačka industrija i trenutno je predmet sudskog spora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: