Španci protestovali zbog teške ekonomske situacije

Demonstranti su krenuli u protestnu šetnju sa šest lokacija u Madridu noseći transparente na kojima je pisalo "Šetajmo zajedno protiv krize".
0 komentar(a)
Španija protesti, Foto: Newshopper.sulekha.com
Španija protesti, Foto: Newshopper.sulekha.com
Ažurirano: 19.06.2011. 15:31h

Nekoliko hiljada Španaca prošetalo je Madridom u znak protesta zbog visoke stope nezaposlenosti, teške ekonomske situacije i nesposobnosti političara, a slične demonstracije su kasnije održane i u drugim gradovima poput Barselone, Valensije i Sevilje.

"Krizu je izazvao kapitalistički finansijski sistem, a mi plaćamo. Mjere štednje ne bi trebalo da budu usmjerene na radničku klasu", kaže 58-godišnji demonstrant Antonio Kortes.

Demonstranti su krenuli u protestnu šetnju sa šest lokacija u Madridu noseći transparente na kojima je pisalo "Šetajmo zajedno protiv krize", javila je agencija Asošiejtid pres.

Premijer Hose Luis Rodriges Sapatero je izjavio da očekuje da će protesti biti mirni, mada su demonstracije održane uz snažno prisustvo policije zbog toga što je u srijedu na protestima u Barseloni izbilo nasilje.

Poslije skoro dvije godine duge rececije, stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 21,3 odsto, što je najviša stopa u evrozoni, a dugovi su se nagomilali.

Stopa nezaposlenosti, koja je dvostruko veća nego 2007. godine, iznosi čak 35 odsto u populaciji koja ima između 16 i 29 godina.

Mnogi mladi, visoko obrazovani Španci ne mogu da nađu posao zbog niskog rasta četvrte privrede po veličini u evrozoni.

Protesti, u kojima učestvuju mladi i stari, zaposleni i nezaposleni, počeli su 15. maja i proširili se na čitavu Španiju.

Stotine hiljada Španaca protestuju zato što više ne mogu da trpe smanjenje plata i povećanje poreza, mjere preduzete sa ciljem rješavanja finansijske krize za koju su, kako smatraju demonstranti, krive banke.

Vlada se suočila sa krizom uvođenjem mjera kao što su smanjenje javne potrošnje, zamrzavanje penzija, podizanje starosne dobi za odlazak u penziju i pojednostavljivanje procesa otpuštanja zaposlenih.

Španija je ušla u recesiju 2008. godine, ali nije tražila kredit od međunarodnih finansijskih institucija kao što su to učinile neke druge članice evrozone - Grčka, Irska i Portugalija.

Međutim, njeni finansijski problemi izazivaju paniku u drugim evropskim zemljama zbog obima i značaja njene privrede.

Bonus video: