Prokomunističke demonstracije u Atini

U Grčkoj se skoro svakodnevno održavaju protesti zbog vladinih mjera štednje kojima su, u pokušaju da smanji dug, skresane plate i penzije.
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Beta/AP
Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2011. 17:38h

Nekoliko hiljada prokomunističkih demonstranata danas su prošetali centrom Atine da protestuju zbog najnovijih vladinih mera štednje i planova o prodaji javnih preduzeća kojima treba da se umire nervozni međunarodni kreditori.

U Grčkoj se skoro svakodnevno održavaju protesti zbog vladinih mjera štednje kojima su, u pokušaju da smanji dug, skresane plate i penzije.

"Ljudi ne treba da imaju iluzije, vlada i kreditori će sjesti zajedno da se dogovore da grčki narod živog oderu", rekao je sekretar Komunističke partije Aleka Papariga u obraćanju okupljenim demonstrantima koji su se poslije skupa razišli bez incidenata.

Grčku su protekle nedjelje zahvatila pojačana politička i tržišna previranja zbog najavljenih novih rezova javne potrošnje i podizanja poreza.

Premijer Jorgos Papandreu je smijenio ministra finansija i na njegovo mjesto imenovao unutarpartijskog rivala Evangelosa Venizelosa, koji će se prvi put suočiti sa svojim evropskim kolegama sjutra na sastanku ministara finansija zemalja Eurozone.

Raspravljaće se o petoj tranši pomoći iz paketa za spasavanje Grčke od 110 milijardi eura koje su EU i Medjunarodni montearni fond odobrili u maju prošle godine.

Očekuje se da će MMF odobriti svoj dio tranše početkom jula. Ako nova sredstva budu odobrena Grčka će dobiti dodatnih 12 milijardi eura.

Papandreu će sjutra takođe otvoriti trodnevnu parlamentarnu debatu koja će se završiti u utorak glasanjem o povjerenju vladi. Obzirom da Papandreu ima većinu od 155 poslanika od 300 u parlamentu očekuje se da će povjerenje vladi biti izglasano.

Parlament do kraja ovog mjeseca treba da usvoji vladin novi paket štednje koji predvidja uštedu od 28 milijardi eura uz veliki rast poreza i smanjenje budžeta.

Bonus video: