Bivši predjsenik Poljske naredio da se zatvori tajni zatvor CIA

"Amerikanci su nas zamolili da njihovi avioni imaju kod nas međuslijetanja", kazao je jedan od zvaničnika koji je insistirao da ostane anoniman
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 11:23h

Tajni zatvor američke obavještajne agencije CIA u Poljskoj u kojem su navodno brutalnim metodama saslušavani kasniji zatvorenici Gvantanama, na Kubi, ukinut je 2003.godine po naređenju tadašnjeg poljskog predsjednika Aleksandra Kvašnjevskog, piše Beta.Čim je saznao da su Amerikanci zloupotrijebili obavještajnu saradnju sa Poljskom, predsjednik je bio bijesan i naredio da se centar CIA na Mazurskim jezerima zatvori, izjavili su neimenovani ondašnji visoki zvaničnici za Gazetu viborču.List, koji u poljskim medijima prednjači u nastojanju da javnost sazna konačno da li su zaista u Poljskoj mučeni i brutalno saslušavani ljudi koje je CIA optužila za terorizam, dobio je potvrdu za postojanje takvih zatvora od trojice nekadašnjih visokih zvaničnika vlade Saveza demokratske ljevice.

"Počeo je da traga za tim šta se to dešava kada mu se burno zahvaljivao za to američki predsjednik Džordž Buš tokom posjete Varšavi 2003. godine"

"Počeo je da traga za tim šta se to dešava kada mu se burno zahvaljivao za to američki predsjednik Džordž Buš tokom posjete Varšavi 2003. godine. Kada je saznao (za tajni zatvor) Kvašnjevski je pobjesnio i naredio da se zatvor likvidira", kazali su izvori Gazete viborče.

Ponavljaju da ne znaju za zatvor

List upozorava da je to samo jedna od mogućih verzija, pošto bivši predsjednik Aleksandar Kvašnjevski, kao i tadašnji premijer Lešek Miler, otkako je 2005. godine poslije članka u Vašington postu izbila afera sa američkim tajnim zatvorima u Evropi, a izvještaj Dika Martija za Savejt Evrope ukazao na Poljsku, njih dvojica dosljedno ponavljaju da za zatvor ne znaju.

Nevladine organizacije dobile su od vazduhoplovnih institucija potvrdu da su avioni slijetali i kada su slijetali, a da su neki od putnika ostajali u Poljskoj

Bonus video: