Prodavci automobila u Rusiji ukrali 4.000 lada

Glavna krađa odvijala se preko firme ćerke, Lade-servisa, koja se bavila prodajom automobila
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 09:58h

Prodavci automobila u Rusiji su u toku 2008. i 2009. ukrali četiri hiljade vozila marke lada, saopštili su predstavnici policije i Federalne službe bezbjednosti, kao i interne službe bezbjednosti fabrike Avtovaz. Do kontrole je došlo na inicijativu najvećeg akcionara fabrike, državne kompanije Rostehnologija, a cilj je bio da se utvrdi kako Avtovaz čerupaju kriminalne strukture, prenose Novosti.Glavna krađa odvijala se preko firme ćerke, Lade-servisa, koja se bavila prodajom automobila. Upravo kroz tu firmu nestali su automobili u vrijednosti od milijardu rubalja.

Opasno odjeljenje za montažu

Vlada je preduzela niz mjera da stimuliše proizvodnju fabrike automobila lada. Jedna od akcija je bila zamjena starih vozila za nova pod vrlo povoljnim uslovima. U toj akciji je do sada prodato oko 600 hiljada automobila. Država je subvencionisala sve građane u toj akciji sa 50 hiljada rubalja, odnosno 1,3 hiljade eura.

Istraga je utvrdila da je iz odjeljenja za montažu automobila ukradeno metalnih djelova u vrijednosti oko 700 hiljada rubalja. Međutim, tvrdi se da bi temeljnija istraga pokazala da je ta brojka znatno veća.

Pokrenuti su krivični postupci protiv menadžera i saradnika fabrike.Ipak, to za tu fabriku i nije neka novost, jer je, kako tvrde stručnjak Timur Hubajev, još od sovjetskih vremena sve što je u vezi sa automobilskom industrijom imalo neke veze sa kriminalom.

On dodaje da se nekada kralo do 30 odsto proizvodnje, a sada se na automobilima i rezervnim djelovima krade od pet do deset odsto.

Pokrenuti su krivični postupci protiv menadžera i saradnika fabrike

I milijarder Boris Berezovski je prvi veći kapital stekao tako što je od fabrike dobijao, kao za izvoz, veliki broj automobila lada, a onda ih je po visokim cijenama prodavao na domaćem tržištu. Poslednje dvije godine predsjednik Avtovaza je iskusni biznismen Igor Komarov, koji je prije toga bio jedan od glavnih menadžera Norilskog nikla, najvećeg proizvođača nikla na svijetu.U Samari tvrde da je njegov prethodnik zarađivao mjesečno do 100 hiljada američkih dolara.

Bonus video: