Evangelos Venizelos novi ministar finansija Grčke

Pred 54-godišnjim Venizelosom, koji je do sada bio ministar odbrane, su težak zadatak smirivanja socijalne i finansijske krize, i pregovori sa kreditorima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 09:03h

Grčki premijer Jorgos Papandreu imenovao je danas svog glavnog unutarstranačkog rivala Evangelosa Venizelosa za novog ministra finansija.

Jorgos Papakonstantinu, dosadašnji ministar finansija, zadužen tokom krize za pregovore sa kreditorima, i zato među najoštrije kritikovanima u Grčkoj, ipak nije izbačen iz Vlade već je dobio mjesto ministra za zaštitu životne okoline, saopštio je danas portparol Vlade.

Novi "ekonomski car"

Novi "ekonomski car", solunski profesor prava Evangelos Venizelos, postao je i potpredsjednik Vlade uz stranačkog veterana Teodorosa Pangalosa koji je i do sada bio na toj funkciji.

Pred 54-godišnjim Venizelosom, koji je do sada bio ministar odbrane, su težak zadatak smirivanja socijalne i finansijske krize, i pregovori sa kreditorima.

Odlazak Papakonstantinua bio je očekivan. Iako poštovan u međunarodnim finansijskim krugovima, njega su u Grčkoj kritikovali vladajući socijalisti zbog uvođenja strogih mjera štednje Grcima kako bi dobili finansijsku pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Premijer je imenovao i 49-godišnjeg Stavrosa Lambrinidisa za novog šefa grčke diplomatije. Blizak saradnik Papandreua, Lambrinidis je bio šef poslaničke grupe socijalista u Evropskom parlamentu.

Još jedan blizak saradnik grčkog premijera, Panos Beglitis koji je do sada bio državni sekretar za odbranu, novi je ministar odbrane, a do sada je bio na mjestu zamjenika ministra u tom resoru.

Program stroge štednje

Vlada bi do početka iduće nedjelje trebalo da dobije podršku u Skupštini za program stroge štednje za koju EU kaže da je osnova za odobravanje više pomoći.

Zemlje eurozone trebalo bi u nedjelju da se slože oko isplate Grčkoj sledeće tranše kredita za finansijsko spašavanje, da bi Atina izbjegla neposredan rizik bankrota.

Odluka o novom, dugoročnijem paketu za spašavanje biće odložena do jula zbog nesloge oko angažovanja privatnih investitora.

EU ipak očekuje da će Skupština Grčke do kraja juna donijeti ključne odluke o smanjenju državnog budžeta, privrednoj reformi i prodaji državnih preduzeća.

"Naredni dani će biti od kritične važnosti za finansijsku stabilnost i ekonomski oporavak Grćke i Evrope", upozorio je juće komesar EU za monetarna pitanja Oli Ren i zaključio: "Vjerujem da svi lideri u Grčkoj i Evropi shvataju svoju odgovornost i da će djelovati u skladu s tim".

Bonus video: