MMF uslovio pomoć Grčkoj, Svjetska banka nema namjeru da pomogne

"Posljednji put smo Grčkoj odobrili zajam prije 30 godina i ne planiramo da ponovo počnemo sa time", rekao je portparol Svjetske banke.
65 pregleda 0 komentar(a)
Grčka, Atina, protesti, jun 2011, Foto: Reuters
Grčka, Atina, protesti, jun 2011, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2011. 19:58h

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je da i dalje podržava Grčku u borbi protiv dužničke krize, pod uslovom da vlada te zemlje usvoji dogovorene ekonomske mjere, danas je saopštio MMF.

"Spremni smo da nastavimo sa podrškom Grčkoj, pod uslovom da ta zemlja usvoji reforme ekonomske politike, kako je i dogovoreno sa zvaničnom Atinom", izjavila je portparol MMF-a Kerolajn Etkinson.

"Ostvarujemo napredak u razgovorima koji imaju za cilj da obezbjede puno finansiranje programa i očekujemo njihov pozitivan ishod na sljedećem sastanku Evrogrupe", navela je Etkinsonova.

Svjetska banka je danas saopštila da nema namjeru da učestvuje u međunarodnoj finansijskoj pomoći za Grčku, odbacujući takve sugestije guvernera Centralne banke Meksika i kandidata za generalnog direktora MMF-a Agustina Karstensa.

"Posljednji put smo Grčkoj odobrili zajam prije 30 godina i ne planiramo da ponovo počnemo sa time", rekao je portparol Svjetske banke.

Karstens je izjavio danas, u intervjuu listu "Volstrit žurnal," da bi želio da se Svjetska banka, sestrinska institucija MMF-a, priključi pomoći Grčkoj.

"Ne znam zašto Svjetska banka trenutno ne učestvuje u pomoći Grčkoj, budući da ta organizacija može da obezbjedi podršku sektorskim reformama, a to bi moglo da smanji troškove programa", naveo je guverner Centralne banke Meksika.

Svjetska banka, sa sjedištem u Vašingtonu, klasifikovala je Grčku kao "zemlju sa visokim prihodima", pa se ustvari od nje očekuje da finansira Banku, a ne da se kod nje zadužuje.

Ništa, međutim, ne sprječava Svjetsku banku da pomaže državu sa visokim primanjima. Ta institucija je, na primjer, u novembru 2008. učestvovala u međunarodnoj finansijskoj pomoći Mađarskoj, koja se takođe smatra bogatom zemljom.

Bonus video: