Generalni štrajk u Češkoj blokirao vozove i paralisao Prag

Pražani su masovno na posao krenuli biciklima a prodavnice u kojima bicikl može da se pozajmi imaju rezervisanu većinu bicikala za dan štrajka
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 07:36h

Štrajk čeških sindikata u saobraćaju zaustavio je od ponoći na naredna 24 časa vozove u cijeloj zemlji, a međunarodne na granicama Češke i paralisao saobraćaj u velikimgradovima, prije svega Pragu, gdje prvi put u istoriji nije krenula nijedna kompozicija praškog metroa.Sindikalni savezi radnika u saobraćaju organizovali su 24-časovni štrajk sa ciljem da natjeraju vladu desnice i centra premijera Petra Nečasa da povuče reformske zakone i paket mjera štednje iz parlamenta i pregovara o njima prvo sa sindikatima, kako bi se eventualno ublažile posljedice po siromašnije Čehe i radnike.Premijer Nečas je na sastanku "posljednje šanse" ponudio da odloži glasanje u parlamentu o reformi u zdravstvu, ali sindikalnim liderima to nije bio dovoljan ustupak da otkažu današnji protest.

Prvi put u istoriji ne radi praški metro koji je makar ograničeno prevozio putnike i u vrijeme katastrofalnih poplava 2002. godine

Najviše na svojoj koži štrajk u saobraćaju osjećaju Pražani, pošto je vlada umjesto nekih vozova angažovala autobuse privatnih prevoznika a ponudila i armijske, te obezbijedila makar neki prevoz umjesto zaustavljenih vozova.

Prva pauza još od generalnog štrajka 1989.

Prvi put u istoriji ne radi praški metro koji je makar ograničeno prevozio putnike i u vrijeme katastrofalnih poplava 2002. godine, kada je podivljala Vltava prodrla u neke stanice u centru grada.

Mnogi poslodavci pretvorili su se u taksiste i razvoze sami svoje radnike na posao

Hepening na stanici metroa

Nezadovoljni Pražani, iako većina Čeha ovog puta podržava protest sindikata, dogovarali su se preko Fejsbuka da okupiraju vagone metroa, autobuse i tramvaje u znak protesta zbog štrajka.

Sindikati svoj zahtjev da vlada i njih konsultuje i izmijeni predloge penzijske i poreske reforme kao i reforme u zdravstvu, osim štrajka izražavaju i pohodima po velikim gradovima

U drugom najvećem gradu Brnu sindikati su odabrali varijantu da samo prorijede autobuse gradskog prevoza.Sindikati svoj zahtjev da vlada i njih konsultuje i izmijeni predloge penzijske i poreske reforme kao i reforme u zdravstvu, osim štrajka izražavaju i pohodima po velikim gradovima.U Pragu će umjesto najavljenih blokada institucija gdje sjede zvaničnici koji odlučuju o reformama radnici na čelu sa sindikalnim liderima krenuti u pohod centrom do Ministarstva finansija i sjedišta vlade.

Bonus video: