Želite ručak sa Asanžom i Žižekom? U toku je aukcija!

Ručak će trajati tri sata, nakon čega slijedi debata u Frontline Clubu na kojoj će svoje stavove iznijeti Asanž i Žižek.
80 pregleda 0 komentar(a)
Žulian Asanž, Foto: Rada Brajović
Žulian Asanž, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 15.06.2011. 15:57h

Vikiliks nudi priliku za ručak sa Džulijenom Asanžom i Slavojem Žižekom, prenosi agencija Associated Press.

Preko e-Bay stranice, Vikiliks je otvorio aukciju kojoj se nudi ručak sa osnivačem te stranice i slovenskim filozofom, u subotu 2. jula, u jednom od čuvenih restorana u centru Londona - "Troxy".

Ručak može da osvoji osam osoba, a sav prihod ide na račun Vikiliksa.

Aukcija je počela u ponedjeljak, početna cijena ručka je 568 USD. Do srijede poslijepodne, javilo se 15 zainteresovanih ponuđača.

Aukcija je otvorena sedam dana, odnosno do ponedjeljka, 20. juna. Prema planu, ručak će trajati tri sata, od 12 do 15 sati. Poslije ručka, slijedi debata u Frontline Clubu na kojoj će svoje stavove iznijeti Asanž i Žižek.

Oni će raspravljati o doemtima otkrića Vikiliksa.

Filozof Žižek je u januaru, nakon početka objavljivanja 250.000 američkih tajnih depeša, objavio je u London Review od Books esej pod nazivom “Pristojno ponašanje u doba Vikiliksa”, u kojem tematski obrađuje značenje otkrića te zviždačke stranice za samo postojanje sistema predstavničke demokratije i liberalnog kapitalizma. Na istu temu, Žižek je objavio još nekoliko srodnih eseja.

"Jedino pravo iznenađenje u otkrićima Vikiliksa je da ona ne sadrže nikakva iznenađenja – iz njih smo saznali upravo ono što smo i očekivali da ćemo saznati. Ono što je uznemirujuće jeste da se više ne možemo praviti da to ne znamo. Upravo je u tome paradoks javnog prostora: čak kada svako zna neku neprijatnu činjenicu, nakon što se to kaže javno, sve se mijenja. Prava meta Vikiliksa nisu prljavi detalji i pojedinci koji su za njih odgovorni (a koji se mogu zamijeniti boljima), već sama moć u svojoj osnovi, njezina struktura", smatra Žižek.

Hrvatski Večernji list podsjeća na Žižekov opis naše današnjice.

"Suočavamo se sa besramnim cinizmom postojećeg globalnog poretka čiji agenti samo zamišljaju kako vjeruju u svoje ideje demokratije, ljudskih prava i slično, a u potezima poput onih kakve je učinio Vikiliks svojim otkrićima, sramota (naša sramota što tolerišemo da nad nama bude praktikovana takva moć) postaje sramotnija nakon što se o njoj piše".

Bonus video: