Europol: Rizici ulaska Rumunije i Bugarske u Šengen

Pridruživanje Bugarske i Rumunije Šengenu "treba sve da preplaši", dodao je predstavnik Europola...
51 pregleda 0 komentar(a)
EU, Foto: Shutterstock.com
EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.06.2011. 18:50h

Povećanje Šengenskog prostora ulaskom Rumunije i Bugarske vjerovatno će podstaći ilegalnu imigraciju duž granice Grčke i Turske, rekao je danas u Sofiji jedan visoki zvaničnik Europola.

"Mogući ulazak Rumunije i Bugarske u Šengenski prostor vjerovatno će povećati pritisak na grčko-tursku granicu i bugarsku obalu Crnog mora, koje bi moglo da postane meta ilegalne imigracije", rekao je šef analitičkog odjeljenja Europola Žan-Dominik Nol na jednoj konferenciji o Šengenu.

Albanske, turske i kriminalne organizacije s područja bivšeg Sovjetskog Saveza u budućnosti "bi mogle da iskoriste pridruživanje Bugarske i Rumunije i ukidanje viza za zemlje Zapadnog Balkana", dodao je Nol.

Predlog za ukidanje šengenskih viza za građane Ukrajine i Moldavije takođe će vjerovatno olakšati kriminalne aktivnosti, dodao je zvaničnik Europola.

Region Balkana je, od svih centara aktivnosti organizovanog kriminala u Evropi, doživio "posljednjih godina najveći porast" trgovine drogom, krijumčarenja i trgovine ljudima, navodi se u nedavnom izvještaju Europola.

Pridruživanje Bugarske i Rumunije Šengenu "treba sve da preplaši", dodao je predstavnik Europola, naglasivši, međutim, potrebu, da se "odgovarajuće mjere" preduzmu unaprijed.

Mogući ulazak Rumunije i Bugarske u Šengenski prostor omogućiće slobodno kretanje ljudi između Balkana i većine evropskih zemalja.

Neke zemlje, među kojima su Holandija, Francuska i Njemačka, izrazile su uzdržanost, pa brzo pristupanje Rumunije i Bugarske djeluje neizvjesno, ocjenuje agencija Frans pres.

Jednoglasnost 26 članica Šengenskog prostora neophodna je za pristupanje novih članica.

Bonus video: