Italijani odbacili Berluskonijeve zakone i nuklearne planove

“Tako velika izlaznost protiv odlučujućih zakona vlade Berluskonija dokazuje političku promjenu u Italiji, koju premijer ne može da ignoriše”, poručio je lider PD Rosi Bindi.
0 komentar(a)
Referendum, Italija, Foto: Reuters
Referendum, Italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2011. 17:32h

Na dvodnevni referendum o izgradnji nuklearnih elektrana u Italiji izašlo je oko 57 odsto Italijana, koji su odbacili planove premijera Silvija Berluskonija za izgradnju nuklearki na tlu njihove zemlje, kao i dva premijerova zakona.

Prema preliminarnim rezultatima, na referendum je izašlo 57 odsto biračkog tijela Italije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da je pređen cenzus od 50 odsto i da je referendum time validan. Berluskoni je time, dvije nedjelje nakon poraza na lokalnim izborima, pretrpio novi poraz.

Naime, čak 92 odsto Italijana koji su izašli na referendum, izjasnilo se protiv planova vlade da gradi nuklearne elektrane. Takođe, 95 odsto Italijana izjasnilo se protiv planova za privatizaciju preduzeća za vodosnabdjevanje. Prema već usvojenom zakonu, bilo je predviđeno da od 2012. svi Italijani da budu snabdjeveni vodom iz kompanija koje bi bile u djelimičnom ili potpunom privatnom vlasništvu. Komunalna kompanija za vodosnabdjevanje trebalo je da preda najmanje 40 odsto akcija privatnicima.

Takođe, Italijani su odbili i kontroverzni zakon o imunitetu, koji je djelimično već u januaru oborio Ustavni sud - čak 94 odsto glasača je bilo protiv ovog zakona. Prema tom zakonu, premijer i ministri su mogli koristiti državničke obaveze kao razlog za neizlazak pred sud.

Inicijatori referenduma zastupali su stav da zakon o imunitetu krši princip ravnopravnosti građana pred zakonom. Italijanski premijer obznanio je danas da su njegova zalaganja za izgradnju nuklearnih elektrana u Italiji doživjela neuspjeh jer je očigledno da je referendum protiv nuklearne energije u Italiji uspješan.

“Na osnovu odluke italijanskog naroda, koja se u ovom trenutku konkretizuje, izgleda da se moramo oprostiti od izgradnje nuklearne elektrane u Italiji, moramo se skroz okrenuti obnovljivoj energiji”, kazao je Berluskoni na konferenciji za štampu, koja je održana u Rimu povodom posjete izraelskog premijera Benjanima Netanijahua.

Berluskoni, koji se proteklih godina zalagao za izgradnju četiri nuklearne elektrane u Italiji, i njegova koalicija su preduzeli sve kako bi referendum bio neuspješan i neprestano pozivali građane da ga bojkotuju. Italija trenutno nema nijednu nuklearnu elektranu, nakon što se stanovništvo 1987. godine, neposredno poslije katastrofe u Černobilju, putem referenduma izjasnilo protiv nuklearne energije.

Berluskonijeva vlada je 2008. odlučila da promijeni odluku stanovništva, ali je zbog ovogodišnje nukelarne katastrofe u Japanu, sve projekte zamrzla. Inicijatori referenduma pozvali su sve građane sa pravom glasa da glasaju za potpuno odustajanje od nuklearne energije.

Opoziciona Demokratska partija (PD), najznačajnija opoziciona stranka, proslavila je ishod referenduma.

“Tako velika izlaznost protiv odlučujućih zakona vlade Berluskonija dokazuje političku promjenu u Italiji, koju premijer ne može da ignoriše”, poručio je lider PD Rosi Bindi.

Ministar rada Mauricio Sakoni negirao je da referendum predstavlja signal protiv Berluskonija, prenose agencije.

"Ishod referenduma neće otežati rad vladajuće koalicije”, uvjeren je on, dodajući da je vlada inače odlučila da zamrzne planove u vezi nuklearki.

Inače, ovo je prvi put od 1995. u Italiji da je pređen cenzus potreban za validnost referenduma.

Bonus video: