Drugi dan glasanja u Italiji, juče rekordna izlaznost

Za uspjeh referenduma potrebno je da najmanje 51 odsto građana izađe na biračka mjesta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 10:52h

Italijani su danas nastavili da glasaju na referendumu o konačnoj zabrani nuklearne energije, privatizaciji, distribucije vode i o ukidanju imuniteta premijeruSilviju Berluskoniju i drugim zvaničnicima.Birališta su otvorena jutros u sedam, a Italijani će moći da glasaju do večeras do osam sati, odnosno do 22. Prvog dana glasanja, u nedelju, izlaznost je bila rekordna 41,1 odsto.Za uspjeh referenduma potrebno je da najmanje 51 odsto građana izađe na biračka mjesta što se u Italiji posljednji put dogodilo 1995. godine.

Berluskoni protiv koga se trenutno vode tri procesa, stavio je do znanja da će jučerašnji dan provesti na moru i neće glasati.Velika izlaznost i poraz Berluskonijevog tabora mogu da oslabe vladu koja je već oslabljena zbog poraza vladajuće koalicije na lokalnim izborima prije 15 dana kada je izgubila svoje uporište Milan.

Berluskoni odustao od izgradnje nuklearki

Referendum o nuklearnoj energiji za Berluskonija (74) ne predstavlja stvarnu opasnost, piše agencija Frans pres i podsjeća da je italijanski premijer najavljivao poslednjih sedmica odustajanje od projekta izgradnje nuklearnih elektrana.Kad je riječ o referendumu o vodi, civilno društvo želi ukidanje zakona iz 2009. godine kojim je predviđeno da lokalne vlasti privatizuju vodovodne sisteme do kraja 2011. i uvedu primjenu tržišnih principa na određivanje cijena vode.

Aktivisti su upozorili da će privatni vlasnici vjerovatno podići cijene vode i naveli primjer Sicilije gdje proizvođači flaširane vode istovremeno kontrolišu i vodovod, pa isključuju vodu po nekoliko sati.Treće referendumsko pitanje odnosi se na zahtjev opozicije da se u potpunosti ukine zakon koji Berluskoniju i drugim visokim zvaničnicima omogućava pozivanje na imunitet od suđenja.

Referendum o nuklearnoj energiji za Berluskonija (74) ne predstavlja stvarnu opasnost

Galerija

Bonus video: