Turska: Uvjerljiva pobjeda Erdoganove AKP, nedovoljno za promjenu Ustava

Na vebsajtu državne televizije objavljeno je: "Turska odlučila da nastavi sa AKP".
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 20:31h

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), premijera Tajipa Erdogana , na putu je uvjerljive pobjede na nedjeljnim parlamentarnim izborima sa 50,2 odsto glasova nakon prebrojanih 90 odsto glasačkih listića, ali je izgleda malo vjerovatno da će osvojiti dovoljno mjesta kako bi sama raspisala referendum o planiranom novom ustavu, objavila je TV CNN Turk .

Kandidat za Europsku uniju, Turska je postala privredna sila i uticajan igrač na svjetskoj pozornici od prvog dolska na vlast Erdoganove AKP 2002. godine.

Ako djelomični rezultati na temelju 90 odsto prebrojanih glasova budu potvrđeni, AKP će biti prisiljena da traži sporazum sa drugim strankama kako bi sprovela planove za zamjenu postojećeg turskog ustava, napisanog prije gotovo 30 godina tokom vojne vladavine.

Na temelju nepotpunih rezultata, AKP osvaja 327 mjesta u parlamentu, malo manje od 330 potrebnih i manje od 331 koliko je imala u posljednjem sazivu parlamenta, javlja televizija CNN Turk.

Na temelju nepotpunih rezultata, AKP osvaja 327 mjesta u parlamentu, malo manje od 330 potrebnih

Manji broj zastupnika od očekivanog, umanjiće uspjeh AKP koja treći puta uzastopno osvaja vlast i moći će još četiri godine da vlada samostalno.

"Čini se da ishod izbora ide prema najboljem sceanriju za tržišta: solidna većina za AKP ali manje od 330 mjesta potrebnih za izmjenu ustava i sazivanje referenduma", rekao je Volfango Picoli, analitičar u kompaniji za procjenu rizika Euroasia Group u Londonu.

Republikanska narodna stranka (CHP), lijevog centra, ima 25,8 posto glasova, dok je nacionalistička stranka Nacionalni pokret (MHP) osvojila 13,2 posto glasova, i prelazi visoki izborni prag od 10 odsto glasova potrebnih za ulazak u Veliku narodnu skupštinu Turske.

Državna televizija: Erdoganova partija pobedila na izborima

Državna televizija TRT prenijela je danas da je Erdoganova partija osvojlia treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima.

Na vebsajtu te televizije objavljeno je: "Turska odlučila da nastavi sa AKP".

Ta televizija je objavila da je posle 98 odsto prebrojanih glasova, vladajuća partija osvojila 50 odsto glasova izašlih birača.

Na izborima za 550 članova parlamenta učestvovalo je 15 političkih partija sa 7.492 kandidata, a glasači su mogli da izaberu i nekog od 203 nezavisna kandidata.

Pravo glasa u Turskoj ima 50 miliona ljudi, koji su glasali na ukupno 85 izbornih mjesta.

Galerija

Bonus video: