Italijani izlaze na referendum o nuklearnoj energiji i imunitetu zvaničnika

Berluskoni i njegovi ministri su istakli da je glasanje pravo, a ne obaveza i najavili planove da neće izaći na birališta.
0 komentar(a)
Italija, Foto: Famousankles.com
Italija, Foto: Famousankles.com
Ažurirano: 11.06.2011. 12:15h

Italijani će se u nedjelju i ponedeljak na referendumu izjašnjavati o povratku nukleralnoj energiji, privatizaciji sistema vodosnabdijevanja i o imunitetu za premijera Silvija Berluskonija i druge visoke zvaničnike.Za uspjeh referenduma potrebno je da najmanje 51 odsto građana izađe na biračka mjesta, ali se to u Italiji posljednji put dogodilo 1995. godine.Berluskoni i njegovi ministri su istakli da je glasanje pravo, a ne obaveza i najavili planove da neće izaći na birališta.Aktivisti, međutim, preduzimaju različite mjere kako bi povećali izlaznost građana, pa su sveštenici i časne sestre postili u znak protesta zbog privatizacije sistema vodosnabdijevanja, a kampanje protiv Berluskonija na društvenim mrežama takođe pozivaju na glasanje.Ako izlaznost Italijana na referendum bude dovoljno visoka, to će biti zahvaljujući svježim uspomenama na nuklearnu katastrofu u Japanu, izazvanu zemljotresom i cunamijem, smatra agencija Asošiejted pres (AP).Italija, takođe trusno područje, okončala je svoj nuklearni program na referendumu 1987. godine, poslije katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilju, u tadašnjem Sovjetskom Savezu.Berluskoni je 2009. godine obećao obnavljanje nuklearne energije kako bi se smanjila zavisnost od uvoza energenata iz inostranstva.Pobornici nuklerane energije tvrde da su elektrane najnovije generacije bezbjedne i da mogu da izdrže zemljotres i cunami snage poput onog koji je u martu pogodio Japan, ali borci za zaštitu životne sredine nisu prihvatili te tvrdnje, dodaje AP.Italijanska vlada je pokušala da ukloni pitanje nuklearne energije sa glasačkih listića, ali su sudovi odobrili održavanje referenduma, koji je svojim potpisima podržalo 750.000 građana.Dva referenduma o vodi pokrenulo je civilno društvo, koje želi da ukine zakon iz 2009. godine.

Tim zakonom je predviđeno da lokalne vlasti privatizuju vodovodne sisteme do kraja 2011. i uvedu primjenu tržišnih principa na određivanje cijena vode.Aktivisti su upozorili da će privatni vlasnici vjerovatno podići cijene vode i naveli primjer Sicilije, gdje proizvođači flaširane vode istovremeno kontrolišu i vodovod, pa isključuju vodu po nekoliko sati.Treće referendumsko pitanje odnosi se na zahtjev opozicije da se u potpunosti ukine zakon koji Berluskoniju i drugim visokim zvaničnicima omogućava pozivanje na imunitet od suđenja.Ustavni sud je 2010. godine ublažio taj zakon, kada je dozvolio da u Milanu budu održana četiri suđenja Berluskoniju, ali će, ako referendum uspije, visokim zvaničnicima biti onemogućeno da tvrde da ih državni poslovi spriječavaju da se redovno pojavljuju pred sudom.

Bonus video: