Njemački ljekari situaciju sa ešerihijom porede sa vremenom kuge

Potrošači su postali nesigurni - prvo krastavci iz Španije, onda paradajz, pa na kraju klice mahunarki i žitarice koje se dodaju salatama su bili "osumnjičeni" za izvor zaraze
84 pregleda 0 komentar(a)
ešerihija koli, Njemačka, Foto: Reuters
ešerihija koli, Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2011. 07:45h

U Njemačkoj je do danas od bakterijske infekcije EHEC (Enterohemorrhagic Escherichia coli) preminulo najmanje 23 osobe - potrošači su dezorijentisani, ljekari tapkaju u mjestu, a kritike na račun kriznog menadžmena države rastu - kako iz redova njemačke opozicije, tako i iz pravca Evropske unije (EU).

"Naglašavam koliko je važno da tijesno sarađujemo i naša stručna znanja dijelimo, kako bi izbijanje EHEC-a moglo što prije da se okonča", rekao je komesar za zdravlje EU Džon Dali njemačkom dnevniku "Velt", zahtijevajući od Njemačke više kooperativnosti.

Od Njemačke se, kako danas piše štampa pozivajući se na evropske diplomatske krugove, očekuje da u potragu za izvorom EHEC-infekcije uključi eksperte iz Amerike i Japana. Pritisak na krizni menadžment njemačke vlade, izgleda, da raste i na unutrašnjem planu, pa su stručnjaci referentnog "Maks Plank" Instituta zahtijevali da se imenuje vladin koordinator za zaštitu stanovništva od opasnosti EHEC- bakterijske infekcije.

Potrošači su, ocjenjuje štampa, postali nesigurni - prvo krastavci iz Španije, onda paradajz, pa na kraju klice mahunarki i žitarice koje se dodaju salatama su bili "osumnjičeni" za izvor zaraze, ali su laboratorijski rezultati na kraju pokazali da to nije tačno, tako da se ni dalje ne zna šta je pravi izvor zaraze.

U Njemačkoj, gdje ima oko 2.000 inficiranih, raste pritisak ne samo na vladin krizni menadžment, već i na stručne institucije, a direktor Instituta "Robert Koh" Rajnhard Burger je odbacio kritike da je ta referentna ustanova za virusološka i bakteriološka istraživanja krenula u "bitku" sa EHEC-om sa premalo personala, ali je priznao da do sada nisu bili dovoljno brzi.

Diskusija o EHEC-bakteriji se rasplamsava i postaje jedna od gorućih poliltičkih tema u zemlji. Iz redova opozicione Socijaldemokratske partije (SPD), koja kritikuje rad vladinog kriznog menadžmenta, stigli su i predlozi o uvođenju takozvane policije za nadzor infekcija.

Ekspert za zdravlje SPD Kalr Lauterbah zatražio je formiranje takozvanih "mobilnih trupa za angažman" u okviru saveznog ministarstva zdravlja što bi, kako prenose mediji, bila neka vrsta policije za nadgledanje zaraza.

Bolnice traže finansijsku pomoć od države, ljekari, zbog "medicinske bespomoćnosti" porede situaciju sa vremenom kuge

Bolnice traže finansijsku pomoć od države, ljekari, zbog "medicinske bespomoćnosti" porede situaciju sa vremenom kuge, iz nadležnih institucija stižu apeli za dobrovoljno davanje krvi, a mediji prenose crne statističke prognoze o tome da se mora računati sa oko pet odsto žrtava, od ukupnog broja oboljelih.

Bakterija je i dalje enigma, a štampa piše da je njemačkim i kineskim naučnicima pošlo za rukom da naprave iskorak i otkriju nove detalje u istraživanju EHEC-bakterije, koja bi, po njima, mogla da potiče iz ukrštanja dvije bakterijske vrste.

EHEC bakterija, kako se navodi, očito, nije čista mutacija rijetkog tipa O104: H4, nego se radi, vjerovatno, o jednom ukrštanju dva poznata tipa "ešerija koli" bakterije, prenosi štampa naučna saznanja, dok ljekari skoro dramatično upozoravaju da nema standarda u liječenju infekcije, koja se manifestuje teškim prolivima koji, zatim, u najgorim slučajevima vode ka otkazivanju bubrega i mogućoj smrti.

Bonus video: