Nove takse za kamione, zbog buke i zagađenja

Do sada su zemlje mogle da naplaćuju teškim kamionima samo korišćenje putne infrastrukture, a od sada će moći da uvode i nove takse
0 komentar(a)
kamion, Foto: Vmt.cz
kamion, Foto: Vmt.cz
Ažurirano: 08.06.2011. 11:13h

Evropski parlament definitivno je usvojio prijedlog novih propisa Evropske unije koji zemljama članicama omogućava da uvedu nove takse za teška teretna vozila za zagađenje vazduha i pravljenje buke.

Do sada su zemlje mogle da naplaćuju teškim kamionima samo korišćenje putne infrastrukture, a od sada će moći da uvode i nove takse.

Zahvaljujući revidiranoj direktivi o "eurovinjeti", koja važi od 1999. godine, zemlje Unije će moći lakše da se bore s problemima preopterećenja saobraćaja.

Nove fleksibilne mjere im već dozvoljavaju da za teška teretna vozila uvode takse različitih visina (čak do 175 odsto iznad prosječnih tarifa) za različito doba dana.

To bi trebalo da spriječi nepotrebno opterećenje puteva u vrijeme saobraćajnih špiceva.

Dobra vijest za zemlje članice EU je i činjenica da će čak 15 odsto od novostečenih prihoda moći da koriste za ulaganja u poboljšanje saobraćajne infrastrukture (u okviru transevropskih projekata TEN-T).

Pogodnost novih propisa EU u oblasti teretnog saobraćaja je u tome što će na osnovu njih teška teretna vozila nadoknađivati sve troškove nastale zbog njihovog zagađenja i buke, ukazao je evropski komesar za saobraćaj i potpredsjednik Evropske komisije Siim Kallas.

Pretpostavljene nove takse će se realizovati posredstvom elektronskih sistema, koji bi na teritoriji cijele EU trebalo da budu uvedeni već 2012. godine, prenijeli su slovački mediji.

Bonus video: