Legalizacija prostitucije podstiče trgovinu ljudima

U Holandiji je prostitucija - slično kao i u Njemačkoj - legalizovana. Švedska je, s druge strane, od 1999. kupovinu seksualnih usluga zabranila zakonom
68 pregleda 0 komentar(a)
prostitutke, Foto: Msnbc.msn.com
prostitutke, Foto: Msnbc.msn.com
Ažurirano: 08.06.2011. 10:07h

U Evropi se ponovo rasplamsala debata o prostituciji. Između ostalog, zahvaljujući i izvještaju „Prostitucija - hitna potreba za odgovornošću“, koji je nedavno predstavila jedna francuska parlamentarna misija.

Pola godine su članovi francuske parlamentarne misije radili na tom izvještaju. Oni su u više velikih gradova saslušali oko 200 prostitutki, socijalnih radnika, pravnika, policajaca, ljekara, psihologa i istraživača.

Političari su posjetili i druge zemlje, kao što su Holandija, Belgija, Švedska i Španija.

U Holandiji je prostitucija - slično kao i u Njemačkoj - legalizovana. Švedska je, s druge strane, od 1999. kupovinu seksualnih usluga zabranila zakonom.

U Španiji se organiziraju kampanje protiv prostitucije. Predsjednica francuske misije, koja je sprovela istragu i sačinila izvještaj, Danijela Buske, kaže da „svaki put kada neka zemlja pokuša da legalizuje prostituciju, po pravilu dolazi do enormnog povećanja trgovine ljudima.“

Uticaj Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006.

Skoro 90 odsto osoba koje se bave prostitucijom i koje su isključivo žene, čine mlade strankinje, koje uglavnom rade za pojedine mafijaške organizacije.

U Francuskoj, prema pojedinim procjenama, postoji oko 20.000 prostitutki, ali taj broj je znatno veći.

Njemačka je od 2001. zakonski dozvolila prostituciju tako da se u toj zemlji danas tim poslom bavi oko 400.000 ljudi.

Legalizacija prostitucije je imala takve posljedice, koje su širom svijeta jednostavno probudile brojne feministkinje kao Danijelu Buske:

„Presudno je bilo Svetsko fudbalsko prvenstvo koje je 2006. održano u Njemačkoj. Na naše zaprepašćenje, tada su iz mnogih zemalja dovedene mlade devojke kako bi zadovoljile seksualne potrebe fudbalskih navijača.“

Težak oblik nasilja nad ženama

Među prostitutkama je bilo i mnogo onih koje su na taj posao bile prisiljene. U Njemačkoj je trenutno u izradi paket zakona koji bi trebalo da olakša borbu protiv trgovine ljudima i prisilne prostitucije.

U izvještaju o prostituciji u Francuskoj parlamentarci preporučuju da se kupovina svake seksualne usluge ubuduće kažnjava.

Prema mišljenju Danijele Buske, prostitucija je težak oblik nasilja nad ženama.

Ona kaže da je izvještaj francuske misije takođe izazvao pažnju i u inostranstvu tako da, na primer, Belgija razmišlja o tome da odustane od planirane legalizacije prostitucije.

Bonus video: