Sigurnost ugrožena "zlatnim pasošima": Rusi, Kinezi i Arapi dobijaju slobodan pristup Evropi

Takvi komentari stižu nakon što su se Malta i Kipar našli na crnoj listi od 21. zemlje sa sistemima dobijanja pasoša koji predstavljaju veliku prijetnju za utaju poreza
131 pregleda 3 komentar(a)
EU, Španija, carina, Foto: Shutterstock
EU, Španija, carina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2018. 15:32h

Sigurnost Evrope ugrožena je tzv. sistemima "zlatnih pasoša" koji zemljama omogućavaju prodaju državljanstava potencijalno opasnim osobama, upozorila je evropska komesarka pravde Vera Jurova.

Ona je program opisala kao "problematičan i nepošten" iskazavši tako zabrinutost evropskih obavještajnih agencija koje strahuju da bi takvu vrstu pasoša iskoristili ljudi koji imaju dovoljno novca da kupe pristup Ujedinjenom kraljevstvu i Evropi.

Takvi komentari stižu nakon što su se Malta i Kipar našli na crnoj listi od 21. zemlje sa sistemima dobijanja pasoša koji predstavljaju veliku prijetnju za utaju poreza. Dvije članice EU su već "prodale" državljanstva stotinama osoba iz Rusije, Kine i sa Bliskog Istoka.

Jurova je poručila da je "zarada stavljena ispred sigurnosti"

"Razumijem da su sistemi ekonomskih državljanstava povoljni po ekonomiju. Ali je to nepravedno prema onima koji ne mogu kupiti državljanstva. Državljanstva su nešto veliko i vrijedno, pa je njihova prodaja jako problematična".

Ona je istakla da EU ima legitimne sumnje jer bi opasne osobe dobijanjem državljanstva jedne od članica EU, dobile državljanstva za čitavu Evropu.

"Čim se jave slabe tačke u EU, čitava Evropa ima problem", kazala je Jurova.

Britanske obavještajne službe su takođe izrazile nezadovoljstvo sistemima ekonomskih državljanstava. "To nije problem samo za nas, već za sve", kazao je izvor iz Vajthola za Gardijan.

I crnogorska Vlada je odlučila da od 1. oktobra omogući sticanje ekonomskog državljanstva ulaganjem u razvojne projekte.

Bonus video: