Britanska vlada protiv prodaje seksi artikala za djecu

U januaru 2010. vrlo uticajni britanski internet sajt "Mamsnet" koji mjesečno ima 1,35 miliona posjetilaca, pokrenuo je kampanju pod nazivom "Pustimo djevojčice da budu djevojčice".
0 komentar(a)
Britanija đeca, Foto: Usronline.org
Britanija đeca, Foto: Usronline.org
Ažurirano: 06.06.2011. 13:15h

Izazovno donje rublje, majice sa natpisom "Plejboj" ili suviše sugestivne naslovne strane časopisa namijenjene mlađoj djeci, uskoro više neće biti dostupne na tržištuu Velikoj Britaniji, navodi se u prijedlogu koji je podnijet britanskoj vladi.Pretvaranje djece u seksualne objekte je problem koji je u središtu pažnje u Velikoj Britaniji posljednjih nekoliko godina: premijer Dejvid Kameron se još 2006. ali i u govoru prošle godine, usprotivio prodaji grudnjaka sa umecima i seksi donjeg rublja djeci mlađoj od deset godina, koju je on ocijenio "štetnom".Modni lanac BhS vrlo brzo je nakon toga uklonio pomenute artikle iz svojih radnji.Majce sa logom časopisa "Plejboj" u dječijim veličinama takođe su se našle na meti kritika.U januaru 2010. vrlo uticajni britanski internet sajt "Mamsnet" koji mjesečno ima 1,35 miliona posjetilaca, pokrenuo je kampanju pod nazivom "Pustimo djevojčice da budu djevojčice", zahtijevajući povlačenje sa tržišta svih proizvoda ocijenjenih kao seksi, a namijenjeni su djeci.Isti internet sajt je zatražio i da u robnim kućama časopisi namijenjeni muškarcima budu sklonjeni van vidokruga djece.

Svi distributeri štampe, osim kompanije WHSmith, obavezali su se da će to i učiniti.Izvještaj koji je predat britanskoj vladi podržava sve slične aktivnosti.

U njemu se predlaže da se vrlo škakljivi video-spotovi emituju u kasnijim terminima na televiziji, da se djeci onemogući pristup "sadržajima za odrasle" na mobilnim telefonima i kompjuterima, kao i da se pokrene internet sajt na kojem bi roditelji mogli da šalju pritužbe.Britanski premijer se obavezao da će sve zainteresovane strane okupiti na skupu u oktobru: distributere, reklamne agencije, izdavače, tv stanice, video i muzičku industriju.Kao znak dobre volje, Federacija britanskih trgovaca (BRC) objavila je povelju kojom se zabranjuju "sugestivni" slogani i slike, a ističu "boje i krojevi prikladni" dječijem uzrastu.

Tako se na primjer, na dječijem odjeljenju više ne bi prodavao crni donji veš ili tanga gaće.Do sada je tu povelju potpisalo devet trgovinskih lanaca među kojima su pored ostalih, Marks end Spenser, Nekst, Tesko. Argos i Pikoks.Međutim, trgovinski lanci koji ujedno i najviše prodaju sporne seksi artikle namijenjene dječijem uzrastu, Topšop, BhS ili Primark, nijesu potpisali povelju, pod izgovorom da nijesu članovi Federacije britanskih trgovaca.

Bonus video: