Papa napustio Hrvatsku, uz kritike sekularizma i vanbračnih zajednica

U molitvi se treba prisjetiti Alojzija Stepinca koji je zahvaljujući čvrstoj hrišćanskoj savjesti znao da se odupre svakom totalitarizmu
0 komentar(a)
papa, Foto: 24sata
papa, Foto: 24sata
Ažurirano: 05.06.2011. 20:05h

Papa Benidikt XVI predvodio je kasno poslijepodne večernju službu sa oko 2.000 biskupa, sveštenika, monaha i bogoslova, a zatim se pomolio na grobu nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da se u molitvi treba prisjetiti Alojzija Stepinca koji je, kako je rekao, zahvaljujući čvrstoj hrišćanskoj savjesti znao da se odupre svakom totalitarizmu, postavši u vrijeme nacističke i fašističke diktature branilac Jevreja, pravoslavnih i svih progonjenih, a u doba komunizma, advokat svojih vjernika, mnogih progonjenih i ubijenih sveštenika.

Papa je ranije u toku dana održao svečanu misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica na zagrebačkom hipodromu, a svečanosti je prisustvovao i državni vrh Hrvatske.

Prema podacima organizacionog odbora i Svete Stolice, na Hipodromu se okupilo 400.000 vjernika, „sto hiljada više nego što je očekivano“.

Evropom se širi sekularizam

Međutim, hrvatski mediji su izvijestili da je papu na hipodromu dočekalo 300.000 okupljenih, daleko manje ljudi nego što je očekivala crkva i tri puta manje nego što je bilo kada je papa Jovan Pavle II održao misu na istom mjestu kojoj je prisustvovalo milion vjernika.

Papa je u svojoj propovijedi ukazao da je u današnjem društvu više nego ikad, kako je rekao, potrebno postojanje uzornih hrišćanskih porodica.

Svečanu misu pratili su i predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, kao i drugi funkcioneri Vlade i Sabora.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je vjernike da „ne popuštaju sekulariziranom mentalitetu koji nudi zajednički život kao pripremu ili čak kao zamjenu za brak“.

Krčki biskup Valter Župan, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije, rekao je papi i vjernicima da mnoštvo okupljenih svjedoči da su nepovrjedivost života, braka i porodice bili njihovo vjekovno opredjeljenje i pozvao na revidiranje zakona koji dopušta prekid trudnoće.

Na odlasku s hipodroma u papamobilu, uz pratnju jakog obezbjeđenja, okupljeni su oduševljeno pozdravljali poglavara Rimokatoličke crkve skandirajući njegovo ime. Među transparentima su dominirali „Papa, mi te volimo“ i „Uvijek vjerna Hrvatska“.

„Papinu posjetu ocjenjujemo kao „vašar nazadnjaštva“ kojem je Hrvatska svjedočila u ova dva dana.“

Portparol Vatikana, otac Federico Lombardi izjavio je novinarima da je dobrodošlica pape u Hrvatskoj izvanredna i od naroda i od državnih funkcionera.

„Predsjednik države i svi u Vladi srdačno su prihvatili Svetog Oca što je on i lično osjetio, jer su učestvovali na svim susretima na kojima je papa do sada bio u javnosti“, ocijenio je Lombardi.

Benedikt XVI, koji je u subotu ujutro doputovao u posjetu Hrvatskoj, sinoć je napustio Hrvatsku, a ispraćaju su prisustvovali državni i crkveni vrh.

Zeleni: Vašar nazadnjaštva

Zelena stranka iz Hrvatske je osudila nazadne stavove koje je izrekao crkveni establišment tokom boravka pape Benedikta XVI u Hrvatskoj, ocjenjujući posjetu kao „vašar nazadnjaštva“.

„Pravo hrvatskih žena na abortus ostavština je civilizovanog društva koja ne smije ni u kom slučaju doći u pitanje“, navedeno u saopštenju te stranke, koja takođe najoštrije osuđuje napad na vanbračnu zajednicu, kao i na sve one pojedince koji žele da žive u istopolnim zajednicama.

„Papinu posjetu ocjenjujemo kao „vašar nazadnjaštva“ kojem je Hrvatska svjedočila u ova dva dana.“

Za Zelenu stranku neprimjereno je da se tokom jedne državničke posjete iznose stavovi koji su u suprotnosti sa razmišljanjem velikog dijela naprednih građana Hrvatske.

„Ukoliko će papine posjete i ubuduće biti prilika da se iznose ovakvi stavovi onda papina hodočašća Hrvatskoj sigurno nisu potrebna“, zaključeno je na kraju saopštenja.

Bonus video: