Njemica (41) preživjela ešerihiju koli, ljekari ne znaju kako

Ova 41-godišnja Njemica je u hamburšku bolnicu primljena prije dvije sedmice s klasičnim simptomima: grčevi u stomaku, proliv i krv u stolici
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 17:36h

Nikoletu Pabst mogla bi upamtiti cijela Njemačka jer je preboljela zarazu ešerihijom koli.

Ljekari pokušavaju da utvrde kako joj je to uspjelo jer bi onda pomogli i ostalim zaraženima, piše AP.

Ova 41-godišnja Njemica je u hamburšku bolnicu primljena prije dvije sedmice s klasičnim simptomima: grčevi u stomaku, proliv i krv u stolici.

"Od iscrpljenosti i bolova nisam mogla da ustanem iz kreveta, pa me suprug ponovno odveo u bolnicu", svjedoči Nikoleta

"Od iscrpljenosti i bolova nisam mogla da ustanem iz kreveta, pa me suprug ponovno odveo u bolnicu, gdje su me smjestili na izolovano odjeljenje. Ljekari su me ispitivali što sam jela i upozorili da članovima porodice kažem da ne bi izašli iz kuće dok se ne otkrije jesam li im prenijela zarazu", svjedoči Nikoleta.

Kao i u 19 smrtnih slučaja, tako i u njenom, ljekari nisu uspjeli otkriti izvor zaraze. I što zabrinjava, liječili su je antibioticima iako su nadležni upozorili da to ne čine.

Kod ostalih to nije donijelo rezultata, ali kod Nikolete jest.

"Primila sam u dva dana četiri litre infuzije i antibiotike, nakon čega sam se počela da se osjećam bolje, pa sam puštena kući. Život mi se sada vraća u normalu, djeca su krenula ponovno u školu", kaže 41-godišnja Nijemica i napominje kako su svi u kući jeli iste stvari, ali da se samo ona zarazila.

Sumnjaju da je uzrok zaraze klica pasulja

Njemačke zdravstvene vlasti su saopštile da su klice pasulja uzgajane na sjeveru Njemačke identifikovane kao najverovatniji uzrok zaraze bakterijom ešerihijom koli od koje su u Evropi umrle najmanje 22 osobe.

Njemački centar za kontrolu zaraznih bolesti saopštio je da je od zaraze ešerihijom koli u Njemačkoj umrla 21 jedna osoba, a u Švedskoj jedna.

Hane je rekao da zvanični reultati testova još nisu konkluzivno pokazali da su klice uzgajane u Donjoj Saksoniji krive za zarazu, ali da sve ukazuje na to.

On je kazao da je mnogo restorana, u kojima su jeli ljudi koji su se razboljeli, naručivalo te klice.

Dodao je da vjerovatno neće odmah biti povučeno upozorenje da se ne jedu paradajz, krastavci i zelena salata.

Njemački centar za kontrolu zaraznih bolesti saopštio je da je od zaraze ešerihijom koli u Njemačkoj umrla 21 jedna osoba, a u Švedskoj jedna.

U Njemačkoj se razboljelo još 2.153 ljudi, od kojih 627 ima ozbiljne zdravstvene kompilikacije.

U deset evropskih zemalja i SAD je prijavljeno još 90 slučajeva zaraze.

Galerija

Bonus video: