Gej parada u Bratislavi uz jako policijsko obezbjeđenje

Parada ima jaku podršku vlade, prije svega slovačkih liberala čije će rukovodstvo na čelu sa predsjednikom parlamenta Rihardom Sulikom
0 komentar(a)
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 04.06.2011. 14:07h

Više stotina ljudi okupilo se u Bratislavi na drugoj paradi za prava homoseksualaca nazvanoj Duga Prajd, koju prati jako policijsko obezbjeđenje zbog loših iskustava iz prethodne godine kada su skup omeli nacionalisti.

Parada ima jaku podršku vlade, prije svega slovačkih liberala čije će rukovodstvo na čelu sa predsjednikom parlamenta Rihardom Sulikom proći Bratislavom zajedno sa Slovacima koji žele da pokažu svoju toleranciju prema manjinama.

Kao i prošle godine, ovogodišnju paradu podržali su ambasadori 20 zemalja, uglavnom članica EU, austrijski evroposlanik Ulrike Lunaček i njena koleginica u Evropskom parlamentu iz Holandije Marija Kornelisen.

Vicepremijer zadužen za ljudska prava i manjine Rudolf Hmel pred gej paradu u Slovačkoj pozdravio je njeno održavanje kao izraz različitosti i priznanje dostojanstva i ravnopravnosti ljudima koji spadaju u seksualne manjine.

Jako obezbjeđenje

Gej paradu obezbjeđuje nekoliko stotina policajaca.

Hvezdoslavov trg, odakle poslije mitinga i koncerta učesnici Duga Prajda treba da krenu, zatvoren je, a redari pretresaju sve i paze da se ekstremisti ne umješaju u masu.

Policija ima spremna pojačanja u okolnim ulicama, vodene topove, konjicu i specijalno obučene službene pse, a do posljednjeg trenutka se ne zna kojom trasom će parada proći kako ekstremisti ne bi mogli da se organizuju da je napadnu.

Za sada blizu trga stoji samo grupica od 30-ak aktivista ekstremističkog nacionalističkog Slovačkog zajedništva sa transparentom "Za tradicionalnu porodicu protiv devijacija".

Neonacisti i Slovačko zajedništvo pozivali su preko interneta svoje pristalice da dođu u Bratislavu i spreče, kako su ih označili, perverznjake da održe svoj pohod gradom.

Specijalci slovačke policije grupicu koja je došla na taj poziv ogradili su kordonom.

Romana Šlezingerova iz tima organizatora bratislavske gej parade kazala je da učesnika ima manje od 1.000 koliko se očekivalo da će doći. Ona je to objasnila strahom od incidenata.

Bonus video: