Njemačka u panici - 2.000 inficiranih i 16 umrlih

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopštila da je vrsta Ešerihije koli koja je odgovorna za smrtonosnu zarazu u Evropi sasvim nova bakterija koja nikada ranije nije viđena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 19:29h

U Njemačkoj od EHEC bakterijske infekcije već umrlo najmanje 16 osoba, a broj inficiranih, koji i dalje raste, popeo se na čak 2.000 ljudi, tako da se već govori o epidemiji i situacija poredi sa vremenom kuge.

"Mi posmatramo tokove bolesti, koji nam do sada nisu bili poznati", rekao je danas profesor Hendrik Lenert, direktor medicinske klinike u Libeku, gde se, isto kao i u gradu Kil, na krajnjem sjeveru zemlje, sve više pacijenata bori sa problemom otkazivanja bubrega i neurološkim problemima.

Direktor bolnice u Kilu, profesor Štefen Šrajber, kako prenosi štampa, govori o epidemiji i "medicinsku bespomoćnost" poredi sa vremenom kuge.

"Ne postoje nikakvi standardi u terapiji za tretman tih pacijenata", kaže poznati ekspert za bubrege sa klinike u Kilu, naglasivši da je vrijeme trajanja bolesti i tok same bolesti iznenadio ljekare.

Samo u Kilu, glavnom gradu njemačke pokrajine Šlezvig-Hošltajn, smještenoj na krajnjem sjeveru zemlje i granici prema Danskoj, leži oko 100 pacijenata, inficiranih EHEC-bakterijom, od kojih je čak 95 sa simptomima HUS (hemolitičko-uremijski sindrom), koji vodi ka otkazivanju bubrega i mogućoj smrti.

Mediji javljaju da je HUS sindrom, vjerovatno, pogodio trećinu ukupno inficiranih pacijenata u Njemačkoj.

U međuvremenu je Evropska unija "rehabilitovala" španske krastavce, za koje se u Njemačkoj prvo vjerovalo da su iuzvor zaraze, a ljekari u Nemačkoj, javljaju mediji, razvili brzi sistem identifikovanja bakterije, koja se može utvrditi za samo nekoliko sati.

Upućeni i prvi apeli za sakupljanje krvi

"Mi, doduše, imamo dobro organizovano snabdijevanje konzervama krvi, ali mi ne bi smjeli da zaboravimo da sezona godišnjih odmora stoji pred nama u kojoj, iskustvo govori, zbog povećanog broja nesreća, treba i više krvi", rekao je portparol jednog zdravstvenog osiguranja iz pokrajine Meklenburg Prednje Pomeranije.

Ukoliko EHEC kod pacijenata krene "kako ne valja", onda je potrebna nova krv, tako da su mnogi apelovali na dobrovoljno davanje krvi, a gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc i senator zdravlja Korneija Prifer-Sstorks, pokazali to i svojim ličnim primjerom i dali krv.

Eksperti grozničavo tragaju za uzrokom zaraze, koja se sa sjevera Nemačke proširila na celu teritoriju zemlje, a Prifer-Štorks je rekla da je skoro nevjerovatno da se bolest prenese sa čoveka na čoveka, ukoliko se ljudi pridržavaju normalnih higijenskih pravila.

Sve dok se ne utvrdi izvor zaraze, dotle će se "tapkati u mraku" i dotle treba da bude na snazi upozorenje Instituta Robert Koh o higijenskim standardima i izbegavanju krastavaca, paradajza i zelene salate, ponavljaju i danas nemački mediji, koji, ukazujući na ovu opasnu crevnu infekciju, praćenu teškim prolivima i otkazivanjem bubrega-što dovodi do smrti - navode statističke podatke da se mora računati sa oko pet odsto žrtava, od ukupnog broja obolelih.

Zarazu smrtonosnom bakterijom izazvao mutant Ešerihije koli

Svjetska zdravstvena organizacija je navela da su preliminarna genetska ispitivanja pokazala da je ta vrsta mutant dvije različite bakterija Ešerihije koli i da posjeduje letalne gene, čime se može objasniti zbog čega je zaraza u Evropi tako širokih razmjera i opasna, prenijela je agencija AP.

Stručnjak svjetske zdravstvene organizacije za ispravnost hrane Hilde Kruse je izjavila da je "to jedinstvena vrsta koja nikada ranije nije pronađena kod pacijenata", dodajući da posjeduje "različite karakteristike koje ja čine zaraznijom i toksičnijom".

Do sada je ova mutirana vrsta Ešerihije koli usmrtila 17 osoba u Njemačkoj i jednu u Švedskoj. Registrovano je oko 2.000 zaraženih, uključujući 470 osoba kod kojih se javio rijedak poremećaj funkcije bubrega.

Britanska Agencija za zdravstvenu zaštitu saopštila je danas da je otkriveno sedmoro zaraženih smrtonosnom bakterijom Ešerihije koli, od kojih su troje Britanci koji su se nedavno vratili iz Njemačke, dok su ostali zaraženi državljani Njemačke.

Galerija

Bonus video: