Ratko Mladić u pritvoru Haškog tribunala vodi računa o pravilima i proceduri

On će u petak prvi put biti izveden pred sudiju Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 20:27h

Ratko Mladić je bio "izuzetno kooperativan" po dolasku u pritvor Haškog tribunala, vodeći računa o pravilima, pravima i proceduri, rekao je sekretar suda Džon Hoking.

"Mladića sam u utorak dočekao na aerodromu u Roterdamu, na stepenicama aviona, sa pritvorskim doktorom. Dobro smo komunicirali i razumjeli jedan drugog. Mladić je bio veoma kooperativan i nismo imali nikakvih problema. Obratio je pažnju na to što smo govorili", izjavio je Hoking na konferenciji za novinare u Hagu, prenijele su agencije.

Suprotno izjavama njegovog advokata i sina da je 69-godišnji bivši komandant Vojske Repbulike Srpske dezorijentisan i mentalno nesposoban za izručenje, Hoking ga je opisao kao psihički stabilnog.

Mladić će biti pod ljekarskim nadzorom i Tribunal će mu, kao i drugim pritvorenicima, obezbijediti najbolju dostupnu medicinsku njegu.

Mladić, rijetko slikan bez uniforme i srpske oficirske kape, nosio je svijetlo-sivo odijelo i kravatu kada je izašao iz helikoptera u utorak veče.

On će u petak prvi put biti izveden pred sudiju Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH.

Tribunal je saopštio da je pojavljivanje Mladića u sudnici zakazano za 10 sati.

Na pitanje da li Mladića u pritvoru posebno nadziru zbog mogućnosti samoubistva, Hoking je odgovorio odrečno.

Naglasio je da će Mladić biti pod ljekarskim nadzorom i da će mu Tribunal, kao i drugim pritvorenicima, obezbijediti najbolju dostupnu medicinsku njegu.

Ambasadorki BiH rekao da mu je kuća u Sarajevu srušena

Mladić je u prošlosti često citiran jer je govorio da će prije oduzeti sebi život nego da će završiti u Hagu. Kada je uhapšen prošlog četvrtka, kod sebe je imao dva pištolja ali nije pokušao da ih upotrijebi.

Ambasadorka BiH u Holandiji, Miranda Sidran-Kamišalić, rekla je da je Mladić bio "veoma, veoma komunikativan" po dolasku.

Ambasadorka je član zvanične delegacije sa kojom je upoznat osumnjičeni za genocid i koja je sa njim provela oko sat.

"Pitao me je kako se zovem i odakle sam, želio je da čuje u kojem dijelu Sarajeva živim", rekla je Sidran-Kamišalić za Rojters.

Mladić joj je rekao da je njegova velika kuća u Sarajevu srušena.

Ambasadorka je ponudila Mladiću pomoć u vezi sa konzularnim pitanjima ako to bude potrebno.

"Pofaliće tuci“

Kuća u kojoj je živjela porodica Ratka Mladića, za koju se haški optuženik raspitivao kada se sreo sa ambasadorkom BiH, nalazi se u sarajevskom naselju Pofalići.

Mladićeve prijeratne komšije su ekipi portala Sarajevo-x.com rekle da je kuća razrušena u ratu, od Mladićevih granata.

"Od prije rata ja pamtim tu porodicu po dobru. Bili su zaista dobre komšije, naročito Ratkova majka", ispričao je Mladićev prijeratni komšija

"Velešiće tuci i Pofaliće tuci“, naređivao je general Mladić, misleći na dva sarajevska naselja.

"Tamo nema mnogo srpskog življa."

U njegovom glasu mogao se čuti prizvuk radosti kad je precizirao naređenje: "Da ne mogu da spavaju. Da im razvučemo pamet njihovu," piše portal Peščanik.net.

Jedan od prvih komšija je rekao da je u ratu bio šokiran i s nevjericom gledao na TV ekranima ono što je Mladić radio i naređivao da se radi.

Taj isti Mladić s kojim su dijelili tugu i radost prije rata, kao i s njegovom porodicom, pucao je na njih. Pod njegovom komandom su ubijana njihova nedužna djeca, majke, braća i sestre...

"Neko je kupio taj komad zemlje i ruševine prije nekoliko godina. Ne znam o kome se radi, nikada niko od tih ljudi koji su sada vlasnici nisu razgovarali sa nama... Zapravo mi svi ovdje pretpostavljamo da je kuća kupljena, a možda ju je i Mladićeva porodica zamijenila za neku drugu. Novi vlasnici su došli raščistili ruševine, postavili nove mjerače za struju i od tada ih niko nije vidio", ispričao je za Sarajevo-x.com jedan od Mladićevih komšija.

"Od prije rata ja pamtim tu porodicu po dobru. Bili su zaista dobre komšije, naročito Ratkova majka", ispričao je Mladićev prijeratni komšija. Međutim, kako je rekao, nije mogao ni slutiti „kakav monstrum se krije u tom čovjeku".

Bramerc: Pravda se predugo čekala

Mladić je koristio moć da počini zločine koji su pocijepali jednu naciju i uništili čitave zajednice i mora snositi odgovornost, rekao je juče glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

"Njegovi zločini su razorili zajednice i pocijepali jednu naciju. Šesnaest godina je dug period za čekanje pravde. To je dug period da se zna da je na slobodi neko odgovoran za tu traumu. Sada mora odgovarati za te ozbiljne međunarodne zločine," kazao je Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu.

Serž Bramerc

On je pohvalio srpske vlasti zbog hapšenja Mladića i rekao da su nade Srbije za ubrzanje procesa pristupa EU bile „veoma važna inicijativa“ za njegovo konačno privođenje pravdi.

Dodao je da je tražio od Srbije da objasni kako je Mladić uspio da izbjegne hapšenje proteklih godina.

"Želimo da utvrdimo ko je proteklih pet godina pomagao Mladiću u skrivanju i želimo da snose odgovornost".

Bramerc je pozvao Srbiju da uhapsi Gorana Hadžića, jedinog preostalog bjegunca kojeg traži Tribunal.

Vlada RS pomaže odbranu

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je juče da će Vlada RS izdvojiti finansijska sredstva za Mladićevu odbranu.

Džombić je novinarima rekao da će ovakvu odluku danas predložiti Vladi RS, dodajući da očekuje da će ona biti i usvojena.

Prema njegovim riječima, već je pokrenuta procedura dodjele pomoći Fondaciji koja će pružati pravnu pomoć osobama koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Holandija koči kandidaturu Srbije

Hapšenje Ratka Mladića je djelimično smekšalo stav Holandije oko saradnje Srbije sa Haškim tribunalom i evropskim integracijama te zemlje i njegovo izručenje će biće dovoljno da Holanđani glasaju za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Međutim, oni će najvjerovatnije spustiti rampu za dobijanje statusa kandidata za EU do kraja godine, objavile su beogradske ”Novosti”.

Hari van Bomel, potpredsjednik Evropskog komiteta holandskog parlamenta, rekao je za „Novosti“ da će Holadnija nastavi da insistira na hapšenju Gorana Hadžića.

"Takođe, tražićemo odgovornost za ljude koji su pomagali u skrivanju Mladića proteklih 16 godina, a među njima su i pojedinci iz vlasti i vojske. Veliki problem je i kosovsko pitanje. Bez njegovog rješavanja, Holandija neće podržati status kandidata, a vjerujem da neće biti jedina evropska zemlja koja će zauzeti takav stav", kazao je Van Bomel.

Još se nije sreo sa Karadžićem

Mladić se još nije sreo da bivšim političkim liderom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, kojem se sudi od 2009. i koji je u istoj pritvorskoj jedinici, kazali su advokati obojice.

Tužioci bi mogli pokušati da spoje njihova suđenja ali bi takav scenario mogao znatno odložiti suđenje Karadžiću, navodi Rojters. Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson je rekao da će on i Karadžić razgovarati sa Mladićem i njegovim timom odbrane prije odluke o mogućem povezivanju slučajeva.

"To se nije još desilo i vjerovatno neće bar za nekoliko dana", rekao je Robinson.

Galerija

Bonus video: