Najmanje 5 Holanđana zaraženo smrtonosnom bakterijom

Potraga za izvorom infekcije bakterijom EHEC mora da počne od nule, pošto su dodatna laboratorijska saznanja pokazala da španski krastavci niijsu izvor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 17:47h

Najmanje petoro Holanđana zaraženo je smrtonosnom EHEC bakterijom, koja je do sada usmrtila 17 Evropljana, saopštilo je danas holandsko ministarstvo zdravlja

Svih petoro zaraženih Holanđana oboljeli su dok su bili u posjeti Njemačkoj.

Četvoro oboljelih ima i sindrom hemolitičke uremije (HUS), komplikacije koju izaziva EHEC, a manifestuje se krvavom dijarejom, ozbiljnim oštećenjem jetre i mogućim smrtnim ishodom, javlja AFP.

U saopštenju Ministarstva navodi se da ima još sumnjivih slučajeva kod kojih se utvrđuje da li je u pitanju infekcija EHEC-om.

U Njemačkoj je do sada od te zaraze umrlo 16 osoba, a jedna u Švedskoj.

Njemački Institut Robert Koh saopštio je da je od juče broj domaćih građana kod kojih je registrovan HUS povećan sa 373 na 470.

Drastično raste broj inficiranih ešerihijom koli

U Njemačkoj drastično raste broj inficiranih smrtonosnom EHEC crevnom bakterijom (enterohemoragijske ešerihije koli) i samo u posljednja 24 sata je u dve pokrajine, Hamburgu i Donjoj Saksoniji, registrovano najmanje 200 novih slučajeva, dok se ukupan broj žrtava popeo na 16, javljaju danas njemački mediji.

Stigli su i prvi apeli političara i eksperta, koji pozivaju na dobrovoljno davanje krvi.

''Mi imamo dobro organizovano snabdijevanje konzervama krvi, ali ne bi smjeli da zaboravimo da je sezona godišnjih odmora pred nama, u kojoj, iskustvo govori, zbog povećanog broja nesreća, treba i više krvi", rekao je portparol jednog zdravstvenog osiguranja iz pokrajine Meklenburg Prednje Pomeranije.

Ukoliko EHEC kod pacijenata krene ''kako ne valja'', onda je potrebna nova krv, tako da su danas mnogi apelovali na dobrovoljno davanje krvi, u čemu su lični doprinos dali i gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc i senator zdravlja Kornelija Prifer-Sstorks.

Eksperti grozničavo tragaju za uzrokom zaraze, koja se sa sjevera Njemačke proširila na cijelu zemlju, a Prifer-Štorks je rekla da je skoro nevjerovatno da se bolest prenese sa čovjeka na čovjeka, ukoliko se ljudi pridržavaju normalnih higijenskih pravila.

Potraga za izvorom infekcije bakterijom EHEC mora da počne od nule, pošto su dodatna laboratorijska saznanja pokazala da španski krastavci niijsu izvor, ističu analitičari.

Sve dok se ne utvrdi izvor zaraze,''tapkaće se u mraku''.

Galerija

Bonus video: