Njemci priznali

Krastavci iz Španije nijesu izvor zaraze u Njemačkoj

Krastavci iz Španije nisu izvor bakterije Ešerihie koli u Njemačkoj. Ovo je u danas saopštila senatorka iz Hamburga Kornelia Prufer-Storks.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 12:40h

Bakterija je pronađena, ali nije tipa 0104 kao ona koja je dovela do masovnog trovanja  i odnijela 16 ljudskih života.

Španska vlada je već zatražila naknadu štete nanesene poljoprivrednicima u toj zemlji, jer im je prodaja strašno opala nakon izbijanja epidemije.

"Uzrok treba tražiti u Njemačkoj, a ne u Španiji", rekao je španski ministar poljoprivrede Rosa Aguilar. "Mi smo razočarani načinom na koji Njemačka rješava problem. Španski uzgajivači su bili optuženi bez ikakvih dokaza. U Španiji nije bilo žrtava bakterije Ešerihie koli, bila su samo bolesna dva Španca koji su boravili u posjeti Njemačkoj", rekao je Agular, prenose njemački i španski mediji.

Španci će tužiti vlasti Hamburga zbog pada prodaje povrća >>>

Ričard Soepenberg iz Frunet Bio-a, kompanije koja se bavi uzgojem organskog voća i povrća i koja je i proizvela krastavce za koje se tvrdilo da su uzročnici zaraze, rekao je da nije iznenađen ovim otkrićem.

"Mi smo to uvijek pretpostavljali. Testovi na našim krastavcima su uvijek bili negativni", rekli su iz kompanije Frunet Bio, koja još uvijek nije službeno optužena za trovanje.

"Dobili smo drugo mišljenje, koji je također bilo negativno, a time i pozitivno za nas. Mi nikada nismo dobili dokumentaciju koja bi dokazala da smo mi izvor zaraze. Od starta sam bio sumnjičav da krastavci imaju bilo kave veze s nama. Naši kupci su uglavnom na francuskom tržištu, gdje izvozimo 60 posto naše proizvodnje, a tamo niko nije obolio. Po mom mišljenju uzrok obolijevanja treba tražiti u sjevernoj Njemačkoj", rekao je Soepenberg.

Juče poslijepodne takođe je obznanjeno da bakterija Ešerihija koli nije pronađena ni u povrću iz Holandije.