ZAVRŠENO PUTOVANJE

Ratko Mladić stigao u Ševeningen

Mladić je u pritvoru Tribunala, navodi se u saopštenju, bez navođenja detalja o tome kako je Mladić prebačen sa aerodroma u Roterdamu.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 12:48h

Haški tribunal potvrdio je da je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u Bosni i Hercegovini, primljen u sudski pritvor u Ševeningenu.

Mladić je u pritvoru Tribunala, navodi se u saopštenju, bez navođenja detalja o tome kako je Mladić prebačen sa aerodroma u Roterdamu.

Generala Mladića su prethodno vlasti Srbije specijalnim avionom transportovale u Roterdam i izručile ga zvaničnicima Tribunala.

Oko 21.25 dva helikoptera doletjela su do pritvora u Ševeningenu. Jedan se spustio unutar pritvorskog kruga, dok se drugi nije spuštao i odletio je. Istovremeno, iza zidina pritvora ušlo je nekoliko kombija.

Prethodno Mladić, je oko 19.45 časova avionom iz Beograda prebačen do aerodroma u Roterdamu, koji je oko 20 kilometara udaljen od Haga.

Avion je poletio oko 17.30 sa beogradskog aerodroma.

Mladića su na aerodromu u Roterdamu sačekala blindirana vozila policije.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović ranije danas potpisala je odluku o izručenju Mladića.

Obezbjeđenje aerodroma u Roterdamu

Tročlano krivično vanraspravno vijeće Specijalnog suda Srbije prethodno je odbilo žalbu na rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića Haškom tribunalu, koju je, u ponedjeljak, poštom poslao Mladićev advokat Miloš Šaljić.

U prvoj reakciji iz Haga na vijest da je odbijena žalba Mladića na odluku o izručenju Haškom tribunalu, portparol Tužilaštva Frederik Svinen poručio je da je Tužilaštvo spremno za Mladićev slučaj.

"On će uskoro biti ovdje. Mi smo spremni, kad god da dođe", rekao je Svinen.

Mladić je uhapšen u četvrtak, 26. maja, u kući svog rođaka Branka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Šta čeka Mladića kad dođe u Hag?

Dva su načina na koji optuženik za ratne zločine iz bivše Jugoslavije stiže u krug zatvora u Sheveningenu, koji je bogato, kupališno predgrađe grada Haga. U zatvorski krug, koji jednim dijelom zidova daje na Sjeverno more, može da sleti helikopter, i da ga onda, holandski policajci sprovedu do pritvorske jedinice Tribunala.

U slučaju da se holandske vlasti odluče da sleti na roterdamski aerodrom, koji je i vojni, i najbliži Hagu, Mladića mogu da sprovedu, vozeći velikom brzinom, u koloni policijskih vozila.

Odluka da li će da sleti na Shipshol, amsterdamski aerodrom, ili na roterdamski, rukovodi se bezbjednosnim procjenama.

Po dolasku u pritvorsku jedinicu, usmenim pitanjima, potvrdiće se optuženikov identitet, a nakon toga biće podvrgnut preliminarnom ljekarskom pregledu.

Nakon toga, biće odveden u svoje zatvorske prostorije i biće mu dana večera.

Svi haški optuženici prolaze identičnu proceduru.

U ovom trenutku ne zna se koja ćelija čeka Ratka Mladića, ali fotografije i video haških ćelija nalaze se na internetskoj stranici Tribunala, na adresi http://icty.org/tabs/173/3. Rubrika je Detention unit.

Prvo pojavljivanje Mladića pred Predraspravnim vijećem očekuje se u čevrtak ili petak. Mladić bi tada trebalo da se izjasni osjeća li se krivim, kao i da li ga dobro tretiraju u pritvoru, i ima li primjedbi

Mladić o krivici u roku od 48 sati po prebacivanju

Mladić će se izjasniti o krivici po tačkama optužnice u prvom pojavljivanju pred sudijom Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, u roku od 48 sati pošto stigne u Haški tribunal.

Mladiću će se suditi po izmijenjenoj optužnici koja je ista kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

Sudija Haškog tribunala Alfons Ori potvrdio je 27. maja izmijenjenu optužnicu protiv generala Ratka Mladića, koja bivšem komandantu Vojske Republike Srpske stavlja na teret genocid u Srebrenici i u još osam bosanskh opština.

Istovremeno, odlukom predsjednika Tribunala Patrika Robinsona postupak protiv Mladića dodijeljen je pretresnom vijeću u kojem će pored holandskog sudije Orija, kao predsjedavajućeg, biti još sudije Kristof Flige iz Njemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, djelovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama... Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u činjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".

U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premiještanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Po izmijenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove.

Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, djelovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama... Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u činjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995.