Evropljani optužuju jedni druge za izvor bakterijske zaraze

Zvaničnici EU kažu da je lanac prevoza dug i da su krastavci iz Španije mogli da budu zaraženi na bilo kojoj tački duž puta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 09:22h

Evropljani danas optužuju jedni druge za izvor tajanstvene bakterijske zaraze koja je usmrtila 14 ljudi i primorala Rusiju da zabrani uvoz svježeg povrća iz Španije iNjemačke.Austrijske vlasti uputile su inspektore u samoposluge da provjere da li je povrće iz Španije uklonjeno sa polica. U Italiji, karabinjeri su mobilisani i poslati da motre na sumnjivu robu iz Španije, Holandije i drugih evropskih država.

Austrijske vlasti uputile su inspektore u samoposluge da provjere da li je povrće iz Španije uklonjeno sa polica

Španija krenula u odbranu

Zvaničnici EU kažu da je lanac prevoza dug i da su krastavci iz Španije mogli da budu zaraženi na bilo kojoj tački duž puta.Španija je, u međuvremenu, krenula u odbranu i objavila da nema nikakvih dokaza da je špansko povrće uzrok zaraze.

"Mjesto izbijanja bolesti se ne može povezati sa Španijom," rekao je predstavnik Madrida novinarima u Brislu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) opisala je zarazu kao "veoma veliku i veoma tešku," i pozvala evrpske države da rade zajedno na rješenju problema."Gotovo svi slučajevi van Njemačke povezani su sa putovanjima ili boravkom u Njemačkoj," kaže stučnjak WHO za bezbjednost Hilde Kruse ukazujući da je pojava krvave dijareje koju izaziva EHEC zabilježena i u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Britaniji. Holandiji i Švajcarskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) opisala je zarazu kao "veoma veliku i veoma tešku"

Danska uprava za hranu nalazi da postoji "velika nedoumica" oko navoda da bi danski krastavci mogli da budu umiješani, ali da država vrši laboratorijska ispitivanja kako bi se umirili potrošači.

Rezulati se očekuju danas.

Rusija zabranjuje uvoz povrća iz cijele Evrope?U Holandiji, koja više od polovine svoje godišnje produkcije od 1,6 milijardu krastavaca izvozi u Njemačku, uspaničeni uzgajivači krenuli da procjenjuju štetu pošto su im sve isporuke zaustavljene.Grupa holandskih uzgajivača pozvala je jedan nezavisni njemački institut da ispita njihove krastavce u nadi da će dokazati da su zdravi. Holandske vlasti kazzu da ispitivanja kod proizvođča i u holandskim magacinima nisu pokazali ni trag bakterije.

Češki zvaničnici kažu da će laboratorijska ispitivanja 120 možda zaraženih španskih krastavaca biti okončana sjutra

Galerija

Bonus video: