Obama potvrdio antiraketni štit i avione F16 u Poljskoj

Recept kojim su SAD pomogle Poljskoj i sadašnjim novim članicama Unije po Tuskovim riječima je - investiranje velikog entuzijazma i podrške, nešto novca i druge pomoći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 15:49h

Američki predsjednik Barak Obama potvrdio je danas u Varšavi da će u Poljskoj biti razmještene rakete novog američkog antiraketnog štita i premješten dio američkih aviona F16 iz baze u Italiji, protiv čega Rusija ima žestoke primjedbe.Obama je istovremeno iz Varšave pozvao Poljsku i zemlje regiona Srednje i Istočne Evrope da uvide da su dobri odnosi sa Rusijom u interesu cijelog regiona.

"Smatram da 'resetovanje' odnosa SAD i Rusije donosi koristi i regionu i Rusiji, smiruje tenzije, omogućava dijalog", kazao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Poljsku je pohvalio upravo za pragmatičan odnos i to što, kako je kazao i Tusk, probleme i tenzije namjerava da rješava mirno i kroz dijalog jer je to najbolji put.Bezbjednost, odnosno američko vojno prisustvo za koje Poljska lobira posljjednjih 10 godina i energetska bezbjednost, tj. saradnja američkih kompanija u budućoj eksploataciji gasa iz škriljaca u Poljskoj koja po sadašnjim procjenama ima najveća nalazišta u Evropi, dominirali su danas bilateralnim razgovorima Baraka Obame sa predsjednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i premijerom Tuskom.

NATO je tu da brani NATO

"Važno je da se privodi kraju memorandum koji znači prisustvo američkih vojnika u Poljskoj. Nisu baš brojni ali to je vrlo važan gest", kazao je Tusk o premještanju američkih vojnih aviona.Obama je takođe naglasio privrženost SAD glavnom načelu zapadnog vojnog saveza, da je NATO tu da brani NATO."NATO je najjači voni savez u istoriji jer se branimo zajedno", kazao je Obama i naglasio da će Poljska biti angažovana u antiraketnom štitu i projektu protivraketne odbrane, jer NATO želi da stvori klimu u regionu Srednje Evrope da je garantovana bezbjednost.Obama je podržao prioritet Poljske tokom predsjedavanja Evropskom unijom od jula ove godine da se Unija više angažuje u Istočnom partnerstvu, a američki predsjednik je složno sa poljskim zvaničnicima oštro osudio posljednja zbivanja i ponašanje režima Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji.

"To što se dešava u Bjelorusiji je neprihvatljivo. Lukašenko ne obraća ni najmanje pažnje na demokratske principe i prava ljudi u svojoj zemlji", kazao je Obama."Takav diktator kao Lukašenko nema budućnost u Evropi. Razrađujemo zajedno sa SAD mjere i korake da bjeloruski narod ne mora da plaća suviše dugo suviše veliku cijenu", kazao je Tusk.Poljski premijer pozvao je takođe Obamu da na primjeru Poljske SAD uvide da prijateljska pomoć sa strane uz vlastiti entuzijazam čak i onda kada se nema ništa, kao što je bio slučaj u Poljskoj 1989. godine, funkcioniše, te da je Poljska u vrijeme globalne ekonomske krize mogla sada da pokazuje Evropi kako se ne upada u recesiju.Recept kojim su SAD pomogle Poljskoj i sadašnjim novim članicama Unije po Tuskovim riječima je - investiranje velikog entuzijazma i podrške, nešto novca i druge pomoći."To zaista funkcioniše. Želimo da to prenesemo i u one zemlje čije lidere ste sreli na večeri", kazao je Tusk o potrebi da se takva podrška na putu ka demokratiji i evropskoj integraciji pruži i zemljama zapadnog Balkana i Ukrajini, čiji lideri su se u petak tokom svog 17. samita u Varšavi sreli sa Obamom.

Vizni režim i dalje ostaje na snazi

Američki predsjednik nije donio Poljacima obećanje da će im biti ukinute vize za SAD ali domaćini to nisu ni očekivali."Za nas je važnije da sada sve više Poljaka zarađuje toliko da može da ide u šoping na Petu aveniju. Našim američkim prijateljima kažemo da ima dosta drugih mjesta u svijetu gdje Poljaci mogu da potroše novac", kazao je Tusk.

Obama je ipak donio Poljacima makar nagovještaj da bi vizni režim mogao da se ukine jer američka administracija nastoji u Kongresu da izdejstvuje da se promijene propisi a da kriterijum za vizni režim ne bude više procenat odbijenih zahteva u američkim konzulatima u nekoj zemlji, već broj državljana te zemlje koji zaista zloupotrebljavaju turističke vize.Obama danas završava 24-časovnu posjetu Poljskoj susretom sa porodicama žrtava avionske nesreće u Smolensku, aprila prošle godine u kojoj je među 96 putnika i članova posade poginuo i predsjednik Poljske Leh Kačinjski.

Bonus video: